Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z panelu ''Informacje na etykietach produktów spożywczych''
W panelu „Informacje na etykietach produktów spożywczych - jakie i dla kogo?”, który odbył się 14 września podczas tegorocznych targów Polagra-Food i Polagra-Tech w Poznaniu, udziału wzięło ok. 100 uczestników. Transmisję on-line z panelu, pod adresem http://www.transmisjeonline.pl/tuv_rheinland, śledziło również blisko 100 osób.

Panel został zorganizowanym przez redakcję „Przemysłu Spożywczego”, SITSpoż., MTP wraz z partnerami: PFPŻ, GIJHARS i TÜV Rheinland.

Honorowy patronat nad tym wydarzeniem objęła GIJHARS.

Podczas panelu eksperci omówili wiele zagadnień związanych ze znakowaniem żywności.  Prof. dr hab. Krzysztof Krygier (SGGW), moderator spotkania, zaprezentował dane z raportu Europejskiej Organizacji Konsumenckiej świadczące o tym, że temat żywieniowy nie jest zbyt dobrze znany konsumentom i dlatego często nie rozumieją oni informacji znajdujących się na opakowaniu produktu spożywczego. Dyrektor generalny PFPŻ ZP Andrzej Gantner omówił cel tworzenia  regulacji prawnych dotyczących znakowania produktów spożywczych, a aktualny stan prawny z zakresu znakowania produktów zaprezentowała Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP. Nieprawidłowości w znakowaniu produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu przedstawiła Dorota Balińska-Hajduk, dyrektor Biura Jakości Handlowej GIJHARS. Natomiast dr Zbigniew Oczadły, dyrektor Działu Usług dla Branży Spożywczej z  firmy TÜV Rheinland Polska, omówił sposoby osiągania kompromisu między producentem a konsumentem w kwestii dodatków do żywności. Nie zabrakło także, bardzo głośnego ostatnio, tematu oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, który zaprezentowała pani Dorota Kozłowska. Relacja z panelu ukaże się w nr 11/2010 „Przemysłu Spożywczego”.


Prelegenci. Od lewej: Dorota Kozłowska (PFPŻ ZP), Andrzej Gantner (PFPŻ ZP), prof. Krzysztof Krygier (SGGW), Dorota Balińska-Hajduk (GIJHAR-S).

Liczba uczestników panelu świadczy o tym, jak ważne dla producentów żywności jest znakowanie produktów spożywczych, dlatego „Przemysł Spożywczy” zamierza w dalszym ciągu informować Czytelników o zmianach prawnych w zakresie znakowania żywności. Polecamy lekturze najnowszy nr 7-8/2010 „Przemysłu Spożywczego”, a zwłaszcza artykuł „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – nowe obowiązki dla producentów” autorstwa dr Iwony Wrześniewskiej-Wal oraz artykuł „Zasady znakowania żywności” opracowany przez redakcję na podstawie materiałów z warsztatów dla dziennikarzy zorganizowanych przez GIJHARS. W nr 1/2010 również ukazał się artykuł dr Iwony Wrześniewskiej-Wal pt. „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – aspekty prawne i naukowe”. Artykuły te dostępne są odpłatnie w wersji elektronicznej na portalu www.sigma-not.pl. W nr 10/2010 natomiast planujemy publikację artykułu nt. szczegółowych wymagań dotyczących znakowania produktów mlecznych. To tylko niektóre artykuły, które ukazały się w „Przemyśle Spożywczym”. Na portalu www.sigma-not.pl można odnaleźć przy pomocy wyszukiwarki interesujące Czytelników artykuły. Zachęcamy do lektury „Przemysłu Spożywczego”.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij