Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Świetne wyniki eksportu wieprzowiny
Potwierdzają się wcześniejsze informacje, że po dramatycznym spadku w 2009 r., w roku 2010 bardzo szybko odbudowywał się eksport mięsa wieprzowego z Polski. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) za jedenaście miesięcy ub.r. eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego (CN 0203) wyniósł 221 tys. ton. W tym samym okresie w roku 2009 eksport wyniósł 137 tys. t, natomiast rok wcześniej 236 tys. ton - informują analitycy BGŻ.

Wzrost eksportu w 2010 r. o 84 tys. t był możliwy szczególnie dzięki znacznie większej sprzedaży na Białoruś. Zwiększyła się ona do 40 tys. t z 6 tys. t rok wcześniej. W rezultacie kraj ten awansował z siódmej na pierwszą pozycję wśród odbiorców polskiej wieprzowiny.

Duży wzrost o 16 tys. t zanotowano również w przypadku sprzedaży na Węgry, które są obecnie trzecim pod względem ilości kierunkiem eksportu.

Drugim największym importerem polskiej wieprzowiny pod względem ilości jest Ukraina, która przeciwnie do ogólnej tendencji wzrostowej, nieznacznie obniżyła zakupy wieprzowiny w Polsce. Kraj ten zakupił 29 tys. t wieprzowiny, ale jest to towar o najniższej przeciętnej cenie 1,13 EUR/kg.

Znacznie lepsze elementy o wyższej cenie są sprzedawane np. do Czech, które mimo że importują mniej mięsa niż Węgry, to jednak dzięki przeciętnej cenie na poziomie 2,97 EUR/kg, pod względem wartości importu są na drugim miejscu po Białorusi. Wysokie ceny osiąga asortyment sprzedawany również do Stanów Zjednoczonych, Irlandii, Japonii, Holandii i Wielkiej Brytanii.

(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij