Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Programy ochrony owoców i warzyw uwzględniające normy Federacji Rosyjskiej
Podejmując decyzję o produkcji owoców i warzyw z przeznaczeniem na rynek rosyjski należy wypełnić określone przez odbiorcę wymagania.

W zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin (NDP), normy Federacji Rosyjskiej są w wielu przypadkach ostrzejsze niż przyjęte w Unii Europejskiej. Wychodząc na przeciw potrzebom producentów owoców i warzyw, na zlecenie resortu rolnictwa, pracownicy Instytutu Ogrodnictwa opracowali Programy ochrony uwzględniające normy Federacji Rosyjskiej. Programy te wraz ze szczegółowymi metodykami produkcji poszczególnych gatunków owoców i warzyw stanowić będą zasadniczy element uzupełniający krajowego systemu jakości żywności Integrowanej Produkcji (IP). W ramach systemu IP dodatkowo zostaną wprowadzone zasady certyfikacji owoców i warzyw przeznaczonych na eksport do Federacji Rosyjskiej uwzględniające wymagania rosyjskie odnośnie bezpieczeństwa żywności w zakresie pozostałości środków ochrony roślin w produktach pochodzenia roślinnego przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

 

Metodyki oraz programy ochrony zamieszczone są na stronie internetowej Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa www.piorin.gov.pl. Jednocześnie na bieżąco publikowane będą dodatkowe wytyczne i uzupełnienia do programów ochrony uwzględniające zmiany w asortymencie środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i ich zakresu stosowania.

 

Źródło: MRiRW


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij