Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IGC: Zbiory zbóż w tym sezonie będą wyższe o 4,5 proc. niż rok temu
Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) w kwietniowym raporcie podwyższyła prognozę zbiorów zbóż (bez ryżu) na świecie w sezonie 2011/2012 o 3 mln ton, do 1,808 mld ton, co oznaczałoby wzrost produkcji o 4,5 proc. wobec poprzedniego sezonu - informuje FAMMU/FAPA.

Do korekty prognoz w stosunku do poprzedniego miesiąca przyczyniła się poprawa przewidywanej wysokości zbiorów w Argentynie i w Unii.

Jak podaje FAMMU/FAPA, prognoza zbiorów kukurydzy została skorygowana w górę do 847 mln ton, co oznacza 5 proc. wzrost w stosunku do poprzedniego sezonu. Nieznacznie obniżono natomiast przewidywaną wysokość produkcji pszenicy - o 1 mln ton do 672 mln ton. Jednak taki wynik produkcji nadal należałoby uznać za dobry - oceniają analitycy FAMMU/FAPA.

Wzrost produkcji zbożowej prognozowany jest w kilku krajach zaliczanych do grona kluczowych dostawców, w szczególności: w Unii Europejskiej, Rosji i w Stanach Zjednoczonych.

Konsumpcja zbóż na świecie w sezonie 2011/2012 prognozowana jest na 1,818 mln ton, tj. o 1,5 proc. więcej niż w poprzednim sezonie.

- Jest to procentowo mniejszy wzrost zużycia niż w bieżącym sezonie. Przewiduje się, że wynikać to będzie przede wszystkim ze spowolnienia tempa wzrostu amerykańskiej produkcji bioetanolu - produkcja ma pozostać na poziomie zbliżonym do tego, odnotowanego w tym sezonie - oceniają analitycy.

- Pomimo to, zużycie zbóż na świecie przewyższy produkcję, co znajdzie odzwierciedlenie w dalszym spadku poziomu zapasów - z 343 mln ton na koniec bieżącego sezonu do 334 mln ton na koniec przyszłego sezonu - dodają.

(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij