Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Minister Sawicki: Sprzedawane w Polsce warzywa są bezpieczne
W Polsce nie ma w sprzedaży owoców i warzyw, które zagrażałyby zdrowiu konsumentów - powiedział PAP w piątek minister rolnictwa Marek Sawicki. Odniósł się tak do sprawy zatruć pokarmowych w Niemczech u osób, które spożyły ogórki pochodzące z Hiszpanii - informuje PAP.

Feralne ogórki prawdopodobnie zostały wyprodukowane w dwóch gospodarstwach w Andaluzji - w Maladze i Almerii.

W czwartek mikrobiolodzy z Hamburga zidentyfikowali źródło zakażeń. Obecność EHEC, czyli groźnego szczepu pałeczek okrężnicy Escherichia coli, stwierdzono na ogórkach sałatkowych z Hiszpanii, sprzedawanych na targu hurtowym w Hamburgu. W ciągu tygodnia w Niemczech zgłoszono w sumie 800 potwierdzonych przypadków choroby, wywołanych przez tę bakterię.

"W Polsce nie ma tej partii ogórków, które zagroziły zdrowiu niemieckim obywateli. Informuję, że produkcja krajowa jest w pełni bezpieczna" - podkreślił Sawicki. Poradził, by konsumenci kupowali krajowe warzywa, które są - jak mówił - "bezpieczne, smaczne i najbardziej przystosowane do naszych potrzeb żywnościowych".

Sawicki przypomniał, że nad bezpieczeństwem żywności w Polsce czuwa kilka inspekcji - Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcja Handlowa, a w kwestii mięsa jest to Inspekcja Weterynaryjna.

Rzecznik prasowy Państwowej Inspekcji Sanitarnej Jan Bondar poinformował, że Niemcy zawiadomili o znalezieniu niebezpiecznych szczepów bakterii w dwóch partiach ogórków - jedna znalazła się na rynku niemieckim, druga duńskim. W związku z tym Główny Inspektor zarządził od środy wzmożoną kontrolą importowanych warzyw.

Zaznaczył, że te partie ogórków, na których znalazła się bakteria, nie były wysyłane do Polski. Dodał, że Niemcy kontrolują żywność, bo nie jest wykluczone, że bakteria może być na innych produktach, na sałacie i pomidorach.

Według rzecznika, przy produkcji wczesnych ogórków stosuje się intensywne nawożenie naturalne (gnojowicę), aby zwiększyć plony, i w ten sposób mogło dojść do zakażenia. Wystarczy umyć warzywa pod bieżącą wodą, by uchronić się od infekcji. Nie należy nowalijek przechowywać w plastikowych torebkach, gdyż zawierają one pozostałości po nawozach azotowych, które mogą przekształcić się w substancje wywołujące zatrucia.

Bondar przyznał, że w Polsce zdarzył się jeden przypadek zatrucia niebezpieczną bakterią u kobiety, która jest obecnie w szpitalu w Szczecinie, a wcześniej przebywała w Niemczech. Nie ma jednak potwierdzenia, że jadła ogórki.

Poinformował, że inspekcja przeprowadza regularnie badania żywności, rocznie bada się ok. 100 tys. próbek. Nowalijki są sprawdzane pod kątem zawartości pozostałości nawozów sztucznych. Z dotychczasowych badań wynika, że przekroczenia norm zawartości azotanów są sporadyczne. Zapewnił, że w kontrola żywności w naszym kraju jest bardzo dokładna i dzięki temu nie ma masowych zatruć.

Według Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa, z roku na rok maleje import ogórków do Polski. W 2010 roku było to 32,6 tys. ton wobec ponad 45 tys. ton w roku 2009. W ubiegłym roku na polskim rynku najwięcej sprowadziliśmy ogórków z Hiszpanii - ponad 20 tys. ton - oraz z Holandii i Niemiec - po ponad 3,5 tys. ton.

(Źródło: PAP).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij