Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Mniejsze zbiory warzyw do przetwórstwa w krajach UE
Według Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL), ze względu na niekorzystne warunki pogodowe w okresie pierwszych pięciu miesięcy b.r. w krajach Unii Europejskiej, zbiory warzyw do przetwórstwa będą niższe od oczekiwanych.

Problemy z uprawą warzyw stwarzają susze w niektórych krajach europejskich takich jak Francja. Pogoda taka nie sprzyja wschodom roślin (cebula, marchew), a także utrudnia wegetację niektórych (szpinak, groch, kalafiory). Z kolei, jak podaje PROFEL, w krajach południowych UE, deszczowa i zimna pogoda mogła wpłynąć na zmniejszenie zbiorów warzyw takich jak szpinak, groszek, papryka, brokuły i cebula. Według obecnych szacunków Stowarzyszenia, straty w zbiorach warzyw na niektórych obszarach mają wynieść 20%. Ostateczny ich poziom zależeć będzie jednak od dalszego przebiegu pogody.

 

Przyczyn mniejszej produkcji nie należy upatrywać tylko w niekorzystnych warunkach pogodowych, ale też w redukcji powierzchni upraw. Jak twierdzi Stowarzyszenie, wysokie ceny zbóż w tym roku spowodowały, że kontrakty na warzywa również były wysokie. W przypadku kiedy przetwórcy, ze względu na wygórowane wymagania rolników, nie zawarli kontraktów, warzywa po prostu nie zostały wysiane.

 

BGZ_na_Zoltym
  (Źródło: Bank BGŻ
).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij