Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
ARR: Spadały ceny mięs
W ostatnim tygodniu przed świętami zmniejszyła się nieco presja popytu ze strony zakładów mięsnych, co skutkowało niewielkim spadkiem cen skupu większości gatunków żywca.

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 19-25.12.2011 r. za żywiec wieprzowy średnio w kraju płacono 5,61 zł/kg, tj. o 0,7 proc. mniej niż tydzień wcześniej, ale o ponad 7 proc. więcej niż przed miesiącem.

Przeciętna cena skupu żywca wołowego utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia i wyniosła 6,31 zł/kg. Cena ta była o prawie 3 proc. wyższa niż w analogicznym okresie listopada. Średnia cena skupu kurcząt brojlerów powróciła do poziomu sprzed dwóch tygodni, tj. 3,59 zł/kg. Jednocześnie była o 0,8 proc. niższa niż w poprzednim tygodniu i blisko 2 proc. niższa niż przed miesiącem.

Indyki w okresie przedświątecznym skupowano po 5,83 zł/kg, tj. o 0,5 proc. taniej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była zbliżona do notowanej przed miesiącem.

W porównaniu z analogicznym okresem 2010 r. trzoda chlewna była droższa o 40 proc., bydło o 25 proc., kurczęta o 19 proc., a indyki o 18 proc.

 

(Źródło: www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij