Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Szykuje się kolejny rok wzrostu produkcji oleju palmowego
W 2011 roku produkcja oleju palmowego w Ameryce Płd. i Środkowej nadspodziewanie wrosła, podobnie optymistycznie zapowiada się bieżący rok. W 2012 produkcja tego oleju powinna wzrosnąć 6,5 proc. wobec zeszłego roku oraz 24 proc. wobec kryzysowego roku 2010, kiedy miały miejsce problemy z aurą oraz chorobami - informuje FAMMU/FAPA.

Liderem produkcji w tym rejonie świata jest Kolumbia (43 proc. udział), która najprawdopodobniej wytworzy ponad 1 mln ton oleju palmowego w br.
W pięciu państwach Ameryki Południowej i Środkowej (Kostaryka, Gwatemala. Honduras, Kolumbia, Ekwador) produkcja w ciągu ostatniego dziesięciolecia uległa podwojeniu. Wraz ze wzrostem produkcji wzrastało również zużycie wewnętrzne zwłaszcza w ostatnich 3 latach.

Rozwój eksportu był w 5 państwach tego rejonu hamowany przez wzrost spożycia wewnętrznego (do biodiesla i w celach spożywczych), jakkolwiek w ostatnich latach systematycznie rósł. W roku 2009 był na poziomie 846 tys. ton, w 2010 - 688 tys. ton a w 2011 roku około 1 mln ton - podaje FAMMU/FAPA.


(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij