Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
ISO: Nadwyżka produkcyjna cukru w nadchodzącym sezonie zmniejszy się o ponad połowę
Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO zwiększyła z 5,2 do 6,4 swój szacunek nadwyżki produkcyjnej w sezonie 2011/12 (październik/wrzesień). Produkcja została oszacowana na 173,8 mln ton, a konsumpcja na 167,4 mln ton - poinformowała FAMMU/FAPA.

ISO o prawie 500 tys. ton zmniejszył spożycie i o ponad 800 tys. ton podniosło produkcję. Wyższa produkcja jest efektem wzrostu podaży cukru
buraczanego. ISO zakłada, że spożycie cukru będzie rosnąć w tempie 2 proc., co sprawi, że w sezonie 2012/13 konsumpcja wyniesie prawie 171 mln ton.

Produkcja nie zmieni się jednak znacząco, bo niższe ceny cukru nie zachęcają do upraw trzciny cukrowej (zdaniem organizacji produkcja cukru w
Brazylii nie wzrośnie). W efekcie nadwyżka produkcyjna w nadchodzącym sezonie zmniejszy się o ponad połowę do około 3 mln ton.



(Źródło: FAMMU/FAPA).

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij