Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wyjazdowe posiedzenie Rady Naukowej przy PFPŻ ZP
W dniu 2 października br. odbyło się posiedzenie Rady Naukowej przy Polskiej Federacji Producentów Żywności. Spotkanie zostało zorganizowane we współpracy z Nestle Polska S.A. i obejmowało wizytę studyjną w zakładzie produkcyjnym w Rzeszowie.

Tematem przewodnim posiedzenia Rady było zapewnienie bezpieczeństwa żywności dla niemowląt i małych dzieci na przykładzie systemów stosowanych w firmie w zakładzie produkcyjnym Nestle Nutrition Polska.

Spotkanie otworzyli Tomasz Retmaniak - Dyrektor Nestlé Nutrition, Polska i Państwa Bałtyckie oraz Andrzej Gantner - Dyrektor Generalny PFPŻ ZP.
W dalszej kolejności głos zabrał Jacek Czarnecki - kierownik ds. legislacji żywnościowej Nestle Polska oraz członek Zarządu PFPŻ ZP, który dokonał wprowadzenia do tematyki zapewnienia bezpieczeństwa żywności w Nestle Polska.

Głos zabrał Marek Posobkiewicz - Główny Inspektor Sanitarny, który podkreślał konieczność zapewnienia bezpieczeństwa żywności na wszystkich etapach jej produkcji "od pola do stołu", szczególnie w kontekście produkcji żywności dla najmłodszych konsumentów, w przypadku których normy określone w przepisach prawa żywnościowego są niejednokrotnie znacznie bardziej rygorystyczne, niż w przypadku żywności ogólnego przeznaczenia.

Na zakończenie oficjalnej części, David Anderson - dyrektor techniczny Nestlé Polska oraz Beata Korach – korporacyjny kierownik zapewnienia jakości Nestlé Polska przedstawili zasady polityki jakości, a Jacek Szpytma z Działu Zakupów Nestlé Polska omówił zagadnienia dotyczące współpracy Nestlé Polska z dostawcami.

W dalszej części spotkania, jego uczestnicy odbyli wizytę w gospodarstwie rolnym dostawcy surowców, w trakcie którego mieli możliwość zapoznać się z praktycznymi aspektami wymagań jakościowych surowców rolnych przeznaczonych do produktów dla dzieci.

Dalszym punktem programu była wizyta w zakładzie przetwórczym, w trakcie której goście mieli okazję zapoznać się z poszczególnymi etapami produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci. W dalszej części wizyty przedstawiono zagadnienia dotyczące procesu innowacji i rozwoju produktu. Na zakończenie części studyjnej, uczestnicy spotkania mieli możliwość zwiedzenia laboratorium Nestlé Quality Assurance Centre. 

Końcowa część spotkania była poświęcona dyskusji na temat prezentowanych w trakcie wizyty zagadnień.

Ponadto, A.Gantner  przedstawił sprawozdanie z realizacji programu stypendiów naukowych PFPŻ ZP oraz zaprezentował propozycję programu grantowego.

Program stypendialny Polskiej Federacji Producentów Żywności realizowany był w latach akademickich 2011/2012 oraz 2012/2013 i był skierowany do studentów stacjonarnych studiów magisterskich i doktoranckich państwowych akademickich ośrodków naukowych, realizujących prace dyplomowe w jednym z następujących obszarów tematycznych:
  • żywienie człowieka;
  • nauki konsumenckie;
  • technologia żywności;
  • towaroznawstwo żywności.

W wyniku postępowania Konkursowego, na podstawie uzyskanych ilości punktów Komisja stypendialna wyłoniła 3 prace magisterskie oraz 2 doktorskie, których autorom przyznano stypendia PFPŻ ZP. Szczegółowe informacje na temat programu stypendialnego dostępne są tutaj.

W roku akademickim 2013/2014 PFPŻ ZP planuje uruchomienie programu grantów przeznaczonych dla studentów studiów doktoranckich. W trakcie posiedzenia przedstawione zostały podstawowe założenia programu, które następnie zostały przekazane do konsultacji członkom Rady Naukowej PFPŻ ZP.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij