Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zaloguj się i nie marnuj
Banki Żywności zachęcają przedstawicieli branży spożywczej do rejestracji na portalu www.foodwastereduction.com.

Producenci żywności, sieci handlowe, sklepy, restauracje mogą już bezpłatnie korzystać z platformy internetowej www.foodwastereduction.com. Platforma ułatwia przedstawicielom branży spożywczej znalezienie organizacji charytatywnej, która jest chętna do odebrania nadwyżek żywności. Portal zawiera także materiały merytoryczne nt. zapobiegania marnowaniu jedzenia w całym procesie zarządzania żywnością. 

 

Zaloguj się i nie marnuj jedzenia

 

Do rejestracji na portalu foodwastereduction.com zaproszony jest każdy przedstawiciel branży spożywczej oraz organizacje charytatywne, które chcą otrzymywać nadwyżki dobrej żywności. Platforma foodwastereduction.com ułatwia kontakt między dostawcą a odbiorcą darowizny żywności. Wszyscy użytkownicy portalu mają bezpłatny dostęp do materiałów merytorycznych na temat problemu marnowania jedzenia. Przedstawiciele branży spożywczej mogą sprawdzić i zaktualizować swoją wiedzę
o zapobieganiu marnowaniu żywności w obszarach takich jak m. in.:

- Planowanie potrzeb żywnościowych pod kątem zapotrzebowania na zakup towarów,

- Zarządzanie procesem zakupu i łańcuchem dostaw, 

- Strategie marketingowe,

- Bezpieczeństwo żywności i inne tematy.

 

Organizacje charytatywne mogą znaleźć swojego darczyńcę oraz zaktualizować wiedzę m. in. w  obszarach:

- Jak znaleźć darczyńcę żywności,

- Jak planować proces przekazywania żywności,

- O regulacjach podatkowych dotyczących darowizn żywności , niezbędnej dokumentacji i innych.

 

Pomagaj z Bankami Żywności przez cały rok

 

Banki Żywności gorąco zachęcają producentów i dystrybutorów żywności – sieci handlowe i sklepy, producentów rolnych oraz rynki hurtowe do przekazywania nadwyżek dobrych produktów spożywczych do Banków Żywności.  Banki Żywności posiadają niezbędną infrastrukturę do przechowywania żywności. Warto przypomnieć, że od 1.10. 2013 r. obowiązuje zwolnienie darowizn żywnościowych, z przeznaczeniem na cele charytatywne
z podatku VAT.

 

Banki Żywności to organizacje społeczne, których misją jest zapobieganie marnowaniu żywności i zmniejszanie niedożywienia w Polsce. Mechanizm działania Banków Żywności polega na odbieraniu produktów od producentów i dystrybutorów żywności w celu przekazania jej dla najuboższych. Banki Żywności w Polsce to sieć 31 organizacji zlokalizowanych w całym kraju (www.bankizywnosci.pl), które wspierają 3600 lokalnych, różnorodnych inicjatyw charytatywnych takich jak: noclegownie, jadłodajnie, organizacje wspierające najuboższe dzieci, osoby starsze oraz inwalidów. W 2013 r. pomocą z Banków Żywności zostało objętych 1,3 mln osób potrzebujących.

 

Platforma foodwastereduction.com została przygotowana w 9 językach, w tym po polsku. Została zrealizowana w ramach międzynarodowego projektu FORWARD. Partnerem działania jest Tesco Polska. 


Kontakt dla mediów:

Agnieszka Bielska

Koordynator ds. mediów
tel. 692 018 022, 22 654 64 00 wew. 114

agnieszka.bielska@bankizywnosci.pl 



bank_zywnosci

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij