Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Drób bije rekordy i idzie po więcej
Niemal 2,1 mln ton mięsa drobiowego wyprodukowały polskie zakłady drobiarskie w 2014 r. - szacuje Krajowa Rada Drobiarstwa. To o 10 proc. więcej. Tak duży wzrost zapewnił nam awans na pierwsze miejsce wśród unijnych producentów drobiu. Wyprzedziliśmy Francję i Wielką Brytanię.

Polska wyrosła na drobiar­ską potęgę nie tylko za sprawą rosnącego spożycia w kraju, ale także idącego w górę eksportu. Naszym głównym rynkiem zbytu jest UE. Trafia tam 80 proc. eksportu, a w ciągu pierw­szych dziesięciu miesięcy 2014 r. dostawy do krajów Wspólno­ty urosły o 18 proc.


- Utrzymanie tak wysokiej dynamiki sprzedaży wynika w dużej mierze z konkuren­cyjności surowca z Polski, który wyróżnia się nie tylko atrakcyjną ceną, ale też często wysoką jakością - wyjaśnia Monika Drążek, ekonomistka Banku BGŻ.


Polska jest już także trzecim - po Francji i Holandii - eks­porterem drobiu poza UE. W pierwszych dziesięciu miesią­cach 2014 r. sprzedaliśmy go na tzw. rynki trzecie o 28 proc. więcej niż przed rokiem - wyni­ka z danych Eurostatu.


(Więcej informacji: Parkiet 15.01.2015)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij