Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmieniamy dietę, rak w odwrocie
Polacy rzadziej chorują na nowotwory takie jak rak żołądka, wątroby, trzustki i przełyku.

Według prof. Mirosława Jarosza, dy­rektora warszawskiego Instytutu Żywności ł Żywienia, zachorowal­ność na nowotwór żołądka zmniej­szyła się w ostatnich latach o 70 proc. Podobnie jest z innymi nowotworami. Od 1995 r. zachorowalność na ra­ka wątroby spadła o 40 proc. wśród mężczyzn i aż o 66 proc. u kobiet. W tym samym okresie zmniejszyła się liczba przypadków raka trzustki: o 33 proc. wśród mężczyzn i o 20 proc. u kobiet. Mężczyźni o 31 proc. rzadziej chorują na raka przełyku, a wśród kobiet o 65 proc. spadla za­chorowalność na raka pęcherzyka żółciowego.


Jak na razie nie udało się w naszym kraju zmniejszyć zapadalności na raka jelita grubego, który również jest związany z dietą.             

 

(Źródło: PAP / Metro Warszawa 5.02.2015)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij