Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiana wymagań dotyczących zanieczyszczeń żywności - ołów i arsen
W dniu 11 lutego br. w Brukseli w trakcie posiedzenia Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz - sekcji Bezpieczeństwa Toksykologicznego zostały przyjęte zmiany do rozporządzenia nr 1881/2006 w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów ołowiu i arsenu w żywności.

Zmiany dotyczą takich produktów jak: ryż (polerowany lub biały) ryż typu parboiled i brązowy, produkty na bazie ryżu, między innymi: ryż preparowany, wafle ryżowe, krakersy oraz ciastka ryżowe, ryż przeznaczony do produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci, żywność dla specjalnych celów medycznych oraz napoje dla tej grupy populacji, preparaty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci z podziałem na preparaty w  proszku i płynne, a także mleka i miodu.


Źródło: PFPŻ ZP

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij