Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Żegnajcie unijne kwoty
1 kwietnia, po 31 latach, przestały obowiązywać w Unii Europejskiej kwoty mleczne wyznaczające dopuszczalny limit produkcji mleka w danym państwie członkowskim. Za dwa lata do lamusa odejdą kwoty na cukier.

UE widziała w kwotach instrument zachowania równowagi pomiędzy podażą a popytem. Miały zapewnić przyjazne dla klientów ceny i odpowiedni dochód dla rolników. Jednak regulacje nie do końca spełniły zadanie. Nie udało im się zapobiec wahaniom cen surowców, co było dotkliwe zwłaszcza w ostatnich latach na rynku cukru. W rezultacie utrudniony był nie tylko rozwój produkcji żywności, ale i jej eksport. Cierpieli wszyscy: przemysł, którzy borykał się z trudnościami w oszacowaniu kosztów wytworzenia towarów, rolnicy, którzy w przypadku mleka trzykrotnie przekroczyli ustalone kwoty produkcji, co wiązało się z koniecznością płacenia kar, a także klienci. Wyższe ceny surowców oznaczały podwyżki cen przetworów mlecznych, wyrobów cukierniczych czy napojów. Nie mówiąc o tym, że konieczne były interwencje w celach stabilizacji rynków, co wymagało zastosowania dopłat do przechowywania surowców czy wsparcia dla eksportu. 

 

- W przypadku cukru już sama zapowiedź likwidacji kwot wywołała spadki cen. Obecnie za tonę cukru w UE płaci się 400 euro. Dla porównania w 2012 r. było to 750 euro. To i tak nadal więcej niż na światowych giełdach - o ok. 100 euro za tonę. Widać więc, że ręczne sterowanie rynkiem nie spełniało swojej roli - komentuje Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco. 

 

Podobnie jest na rynku mleka. Ceny surowca maleją od ubiegłego roku, co jest efektem rosnącej podaży na rynku. - Jeszcze pod koniec 2014 r. za litr płacono 1,4-1,6 zł. Dziś cena zaczyna się od 1 zł i dochodzi do maksymalnie 1,3 zł. Wiele wskazuje na to, że nadal będzie maleć. Jeśli osiągnie poziom 80 gr za litr i tak niska cena utrzyma się przez kilka miesięcy, nastąpi znaczące pogorszenie się kondycji polskich gospodarstw, co przełoży się w efekcie na likwidację wielu z nich - uważa Grzegorz Kapusta, wiceprezes Spółdzielni Mleczarskiej Ryki.


Więcej w: Dziennik Gazeta Prawna


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij