Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wodainapoje.pl
Ruszyła nowa strona poświęcona napojom, sokom i wodom – ich różnorodnym właściwościom oraz funkcjom w zapewnieniu zdrowia i dobrego samopoczucia.

Czy wiesz, że większość napojów bezalkoholowych zawiera między 87% a 99,8% wody? Dlaczego kwestia nawodnienia jest tak ważna? A jakie są zalecane ilość spożycia płynów?


Odpowiedzi na te pytania i wiele więcej interesujących informacji znajduje się na stronie wodainapoje.pl, która prezentuje napoje, soki i wody – ich różnorodne właściwości oraz funkcje w zapewnieniu zdrowia i dobrego samopoczucia.


Na stronie znajduje się Kalkulator Nawodnienia, dzięki któremu można dowiedzieć się ile płynów powinno się przyjąć w ciągu dnia w zależności od takich czynników jak wiek, płeć, masa ciała, aktywność fizyczna czy temperatura otoczenia.


W części „Przydatne Informacje” zakładki „Okiem eksperta” można dowiedzieć się jak czytać etykiety, na czym polegają referencyjne wartości spożycia (RWS), czym są oświadczenia żywieniowe i zdrowotne oraz znaleźć odpowiedź na pytanie, czy E są złe...? „Ciekawostki” podają natomiast m.in. od czego zacząć dzień, co spowalnia metabolizm i kiedy pojawia się pragnienie. Istotną częścią strony jest również zakładka „Fakty i mity”, gdzie zamieszczane są obiektywne informacje na temat najpopularniejszych wątpliwości dotyczących kategorii napojów, soków i wód.


Do współpracy zostali zaproszeni również eksperci naukowi, do których poprzez formularz kontaktowy można skierować pytanie:

  • dr inż. Monika Hoffmann - Pracownik Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Zakładu Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa. Specjalista z zakresu technologii żywności oraz żywienia i nawodnienia.
  • dr n. farm. Teresa Latour - Kierownik Zakładu Tworzyw Uzdrowiskowych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH w Warszawie. Ekspert specjalizujący się w tematyce wód mineralnych, źródlanych oraz leczniczych.
  • mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek - Kierownik Pracowni Badania Substancji Dodatkowych do Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – Państwowym Zakładzie Higieny.

Wodainapoje.pl prezentuje także informacje na temat przemysłu napojowego i procesów produkcji, w tym stosowanych składników. W Drinkopedii, czyli słowniczku, znajduje się wyjaśnienie najważniejszych pojęć dotyczących branży napojowej. Na stronie znajdują się również wiadomości na temat znaczenia branży napojowej w polskiej gospodarce oraz podejmowanych przez przemysł działań w zakresie odpowiedzialności społecznej.


PFPŻ ZP


wodainapoje na www

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij