Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Trudniej o wyższe marże w branży spożywczej
Kolejne przejęcia i fuzje, rekordowy eksport oraz rosnąca presja cenowa ze strony marketów - tego można się spodziewać w 2016 r.

W nowym roku możemy spodziewać się dalszej konsolidacji branży spożywczej, szczególnie w przemysłach mięsnym i mleczarskim, gdzie nadal jest duże rozdrobnienie. Dodatkowy bodźcem do decyzji o fuzjach i przejęciach mogą być topniejące marże – podaje Rzeczpospolita.

 

Marże przetwórców mogą w 2016 r. skurczyć się dodatkowo z powodu planowanego przez rząd PIS podatku od sieci handlowych, który będzie najprawdopodobniej przerzucony na dostawców i konsumentów.

 

Ponadto, w 2016 r. niektóre polskie spółki ze względu na silną pozycję gotówkową mogą szukać okazji do zakupów za granicą.

 

Rok 2016 powinien także przynieść dalszy wzrost eksportu. Będą sprzyjały temu przewagi cenowe, korzystny kurs złotego do euro, a także poprawiająca się sytuacja gospodarcza głównych odbiorców, w tym krajów unijnych - zakłada Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGZ). Z jego szacunków wynika, że po raz pierwszy w historii wartość eksportu rolno-spożywczego z Polski zbliży się do 24 mld euro. Polskie firmy mogą być bardziej aktywne poza UE, głównie w Azji i Afryce.


Więcej w: Rzeczpospolita 28.12.2015



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij