Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE przedłuża pomoc dla sektora mleczarskiego
Program dopłat do przechowywania mleka w proszku i masła został przedłużony do 30 września 2016 r. - poinformowała w piątek Komisja Europejska. Państwa UE zaakceptowały propozycję KE w tej sprawie. Z programu korzystają także polscy producenci.

Zgodnie z piątkową decyzją producenci mogą nadal otrzymywać dopłaty do kosztów prywatnego przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku i masła. Program ten KE wprowadziła jesienią 2014 r., aby złagodzić skutki wprowadzenia wówczas przez Rosję embarga na import produktów rolno-spożywczych z UE. W związku z utrzymującą się trudną sytuacją na rynku mleka program wsparcia dla tego sektora przedłużano już trzykrotnie.


"Chcemy zapewnić producentom mleka większe poczucie bezpieczeństwa i stabilności, jeśli chodzi o środki utrzymania, a także stabilność całego naszego sektora rolno-spożywczego. Sięgnę po każde środki, jakimi dysponuję, by ustabilizować rynek" - zapewnił komisarz UE ds. rolnictwa Phil Hogan.


Z danych KE wynika, że z programu dopłat do prywatnego przechowywania mleka w proszku i masła korzystają producenci z Polski, Belgii, Francji, Niemiec, Holandii, Litwy, Irlandii, Austrii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii.


PAP 29/01/2016



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij