Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Mniej zastrzeżeń do żywności
Z jakością dostępnej w kraju żywności jest lepiej - podaje Dziennik Gazeta Prawna.

W 2015 r. Główny Inspektorat Sanitarny zakwestionował ponad 1,9 tyś. próbek środków spożywczych, podczas gdy rok wcześniej było ponad 2 tyś. takich przypadków.


Wskazówką co do jakości produktów żywnościowych jest liczba powiadomień składanych przez inspektorów sanepidu do unijnego Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF). W 2015 r. takich alarmów było 89, wobec 133 rok wcześniej. Najwięcej przypadków zgłoszeń jest związanych z salmonellą, aflatoksynami, czyli toksycznymi substancjami wytwarzanymi przez pleśnie, ciałami obcymi, takimi jak martwe owady, zanieczyszczeniami mineralnymi oraz pestycydami.


Pozytywnym sygnałem jest także spadek liczby powiadomień dotyczących żywności z Polski złożonych przez inne kraje do RASFF. W 2015 r. było ich 126, o 22 mniej niż rok wcześniej. Najczęściej pochodziły z takich krajów jak Czechy, Dania, Francja, Niemcy czy Słowacja. Należą one do największych odbiorców żywności z Polski.


- Odsetek kwestionowanej żywności w naszym kraju nie odbiega od średniej notowanej w UE. Żywność wytwarzana w Europie, w tym w Polsce, uchodzi za najbezpieczniejszą na świecie. Nie jest możliwe, aby przy setkach milionów produktów i kilkunastu tysiącach przedsiębiorców nie dochodziło do błędów - podkreśla Andrzej Gantner. Według ekspertów na korzyść sytuacji w Polsce przemawia sposób kontrolowania żywności w naszym kraju. U nas odbywa się to na zasadzie prewencji: Sanepid co roku ustala plan urzędowych kontroli (pozytywną ocenę CIS wydała niedawno Najwyższa Izba Kontroli). W innych krajach Unii Europejskiej badania mają natomiast miejsce dopiero wtedy, gdy dojdzie do ujawnienia nieprawidłowości, czyli np. zatrucia. U nas do masowego zatrucia żywnością nie doszło od dekady. W ostatnich latach takie przypadki miały natomiast miejsce w Niemczech i Czechach.


Dziennik Gazeta Prawna 10/05/2016

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij