Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
ING Food & Retail Round Table: Kto kreuje trendy żywieniowe?
- Ani przemysł spożywczy, ani naukowcy nie mają już wpływu na to, jakie trendy obowiązują na rynku. Wyborami i przekonaniami konsumenckimi kierują w dużej mierze celebryci, influencerzy i szeroko pojęty świat social mediów – mówił Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności podczas ING Food & Retail Round Table.

Zwrócił uwagę, ze to nie dzieje się przez przypadek. Na trendach kulinarnych czy żywnościowych można sporo zarobić. Nie zarobią na nich duzi producenci, którzy potrzebują czasu, aby przestawić swoją produkcję i inne wydatki, ale zarobią ci, którzy są w stanie szybko dostarczyć oczekiwane przez rynek produkty – nawet w niewielkich ilościach, ale za to po horrendalnych cenach!  


- Jeśli batonik zbożowy z pewną obietnicą od celebryty kosztuje 7-10 zł za sztukę, a tradycyjny wiele nie różniący się produkt – dwa razy mniej, to to jest czysty biznes! Najbardziej przerażające jest to, że nikt nie jest w stanie nad tym zapanować i cała gospodarka musi dopasowywać się do podobnych ruchów – mówił Andrzej Gantner.


Więcej informacji: Portalspozywczy.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij