Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Sektor rolno-spożywczy w obliczu braków kadrowych
Spiętrzenie prac sezonowych w sektorze rolno-spożywczym powoduje, że firmy mają istotne problemy z zatrudnieniem pracowników tymczasowych. Rosnące płace oraz trudności w legalizacji pracy osób zza wschodniej granicy nie ułatwiają rekrutacji - informuje Portal Spożywczy.

Ewa Klimczuk, Country Manager w Work Service S.A podkreśla, że firmy z sektora rolno-spożywczego z roku na rok mają coraz większe problemy z zapewnieniem wystarczającej liczby pracowników do prac sezonowych. – Składa się na to kilka elementów. Kluczowym, wydaje się być małe, realne bezrobocie w Polsce,  co powoduje, że potencjalni pracownicy wybierają inne, lepiej płatne i lżejsze prace. Młodzi ludzie, którzy zawsze byli pierwszą grupą docelową dla branży, są coraz lepiej wykształceni i posiadają coraz większe aspiracje, dlatego ciężka praca w rolnictwie, nawet w wakacje, nie do końca spełnia ich oczekiwania. Dodatkowo, niskie ceny żywności – w skupie – powodują, że przedsiębiorcy nie są w stanie zachęcić pracowników atrakcyjnym wynagrodzeniem. Wszystko wskazuje na to, że jedynym wyjściem jest posiłkowanie się obcokrajowcami – tłumaczy ekspertka.

Dalsza część artykułu dostępna jest na stronie: www.portalspozywczy.pl

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij