Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Podwójna jakość produktów – prace legislacyjne
Planowane zmiany dotyczące podwójnej jakości produktów stanowią istotną część całościowej reformy prawa konsumenckiego na szczeblu unijnym. Prace nad reformą dyrektyw dotyczących różnych aspektów konsumenckich nabrały w ostatnim czasie realnych kształtów.

W kwietniu 2018 r. Komisja Europejska przedstawiła pakiet zmian zatytułowany „Nowy ład dla konsumentów” („A New Deal for Consumers”). Pakiet obejmuje komunikat, ale także konkretne wnioski legislacyjne dotyczące nowelizacji postanowień dyrektyw konsumenckich. Główne grupy nowelizowanych zagadnień dotyczą aspektów działalności online, umów zawieranych poza lokalem przedsiębiorstwa, usuwania barier dla prowadzenia działalności gospodarczej i skutecznych sankcji. Co do zasady celem programu jest modernizacja dotychczasowych dyrektyw konsumenckich tak, aby podążały za rozwojem technologii cyfrowych, ale także zapewnienie wysokiego poziomu ochrony konsumentów w UE – w tym kontekście zmiany dotyczą też podwójnych standardów jakości.

Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2019dostęp dla prenumeratorów>>

okladka_03_2019

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij