Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
prof. Andrzej Kowalski, dyrektor IERiGŻ: Nasz sektor żywnościowy jest dobrze przygotowany
W dłuższym okresie o powodzeniu sektora żywnościowego decyduje przede wszystkim wzrost PKB, który przekłada się na wzrost dochodów i wzrost zatrudnienia- mówi prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Według niego, wszystko wskazuje na to, że w długim okresie, jakby nie wyglądała polityka, to przynajmniej 2/3 wzrostu sektora żywnościowego będzie wynikało ze wzrostu dochodów. - Absolutnie nie zgadzam się z tezą, że można osiągnąć wzrost bez trwałych podstaw polityki finansowej i bez równowagi. Mimo kłopotów naszych partnerów zachodnich, spadek naszego eksportu żywnościowego był nie wielki, poprawiło się saldo handlu zagranicznego. Spowolnienie musiało się jednak odbić na gospodarce. Wzrasta bezrobocie, następuje spadek dochodów i konsumpcji- mówi profesor. - Mają miejsce wymuszane oszczędności w zakupach konsumenckich, a także różne zachowania producentów. A zatem kryzys gospodarek zachodnich musiał wpłynąć na spowolnienie w Polsce, na nasze dochody… W mniejszym stopniu on wpłynął niż można było się spodziewać. Znowu okazało się, że nasz sektor żywnościowy jest dość dobrze przygotowany- dodaje.

(całość wywiadu w lutowym wydaniu AgroTrendy)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij