Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Przedsiębiorcy apelują ws. ochrony sektora produkcji i przetwórstwa żywności
Przedsiębiorcy apelują do prezydenta, premiera i posłów w sprawie ochrony sektora produkcji i przetwórstwa żywności, jako strategicznej części polskiej gospodarki.

- Lawinowe bankructwa firm z branży napojowej oraz utrata pracy przez nawet 15 tys. osób – takie skutki może mieć przyjęcie Ustawy o promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów - tłumaczą przedsiębiorcy.


Organizacje, które podpisały się pod apelem informują, że próbując ochronić przedsiębiorstwa i Polaków przed takim scenariuszem, producenci i przetwórcy żywności – przedstawiciele sektora strategicznego dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego Polaków i rozwoju gospodarczego naszego kraju – zwrócili się z apelem do prezydenta i premiera oraz do posłów. Przedsiębiorcy postulują odrzucenie już procedowanych oraz o zaprzestanie wdrażania do końca 2020 r. wszelkich planowanych inicjatyw legislacyjnych, które mogą przyczynić się do zwiększenia obciążeń administracyjnych czy też publiczno-prawnych firm. 


- Wspólny apel branży to także odpowiedź na sytuację w kraju wywołaną epidemią koronawirusa. To zdecydowana reakcja mająca na celu możliwie jak największe ograniczenie negatywnego wpływu koronawirusa na gospodarkę kraju, poprzez zapewnienie firmom podstawowych warunków do utrzymania ciągłości produkcji i zatrudnienia - tłumaczą przedsiębiorcy.


Pod apelem podpisały się: Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, Konfederacja Lewiatan, Federacja Gospodarki Żywnościowej RP, Związek Producentów Cukru w Polsce, Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, Krajowa Izba Gospodarcza - Przemysł Rozlewniczy, oraz Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, zrzeszające przedsiębiorców zatrudniające tysiące pracowników.


- Odrzucona w piątek przez senat Ustawa o promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów, to dobitny przykład rozwiązania legislacyjnego, które jest szkodliwe dla tysięcy polskich przedsiębiorców i polskich konsumentów. To rozwiązanie, które w ogóle nie powinno być uchwalone i wdrożone, tym bardziej w czasie takiego wyzwania epidemiologicznego, z którym mierzymy się nie tylko w Polsce, ale na całym świecie - mówi Andrzej Gantner, Wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.


W wystosowanym do władz apelu, przedstawiciele producentów i przetwórców żywności podkreślili, że przyjęcie tejże ustawy wiąże się z nałożeniem na przedsiębiorców podatku, który jest nieadekwatny do siły nabywczej Polaków i sytuacji społeczno-gospodarczej kraju.

- Nowa danina spowoduje dziś, że blisko 15 tyś. osób straci pracę. Wiele rodzin – podstawowe źródło ich utrzymania. To nie wszystko. Wprowadzenie rozwiązania w procedowanej formule w dzisiejszych warunkach związanych z epidemią, oznacza też bankructwa dla większości polskich przedsiębiorstw branży napojowej - tłumaczą przedsiębiorcy.

Zdaniem organizacji, które podpisały się pod apelem, pospiesznie przygotowana ustawa, bez oceny jej skutków dla sektora małych i średnich przedsiębiorstw, bez właściwego trybu konsultacji społecznych, zawierająca szereg błędów, w połączeniu z rozwijającą się epidemią koronawirusa, która dodatkowo przyczyni się do spowolnienia gospodarczego kraju, może doprowadzić do dramatycznych skutków. 

Szczególne obawy sektora produkcji żywności budzi możliwość przerwania łańcuchów dostaw zarówno produktów, jak i surowców oraz opakowań, co będzie miało negatywne skutki również dla producentów rolnych i pozostałych poddostawców. Trudności w obiegu towarów, to również trudności w przepływie pieniądza. Zwiększone koszty i zatory płatnicze mogą poważnie zagrozić płynności finansowej przedsiębiorstw, które zostaną spotęgowane między innymi przez takie obciążenia jak tzw. podatek cukrowy. 


- Duży niepokój budzi także przyszłość polskiego eksportu polskiej żywości, który stanowi ponad 30% całej produkcji o wartości ponad 30 mld Euro. W obliczu takich problemów, dodatkowe obciążenia związane z wprowadzeniem podatku cukrowego, to może być gwóźdź do trumny dla firm z branży napojowej, które są jednym z liderów polskiego eksportu - podkreśla Andrzej Gantner, Wiceprezes PFPŻ.


Producenci i przetwórcy żywności apelują o racjonalne podejście do sytuacji, z jaką przyjdzie im się wkrótce zmierzyć i o wsparcie państwa w tej trudnej walce. Ich zdaniem, samo przesunięcie wejścia w życie ustawy nie jest wystarczające. Projektowane przepisy powinny być wynikiem rzetelnego dialogu, którego podczas procedowania odrzuconej w piątek przez Senat ustawy, zabrakło. Dlatego branża napojowa wyraziła gotowość do podjęcia rozmów w celu wypracowania rozwiązań, które uchronią polską gospodarkę przed drastycznymi następstwami pandemii i dodatkowymi obciążeniami fiskalnymi.


Źródło: Portal Spożywczy.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij