Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rozp. MRiRW z dn. 27/01/2020 ws. długości okresów karencji poprzedzających pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od organizmów GM, w których nie stosuje się GM pasz (DZ.U.2020.161
Rozporządzenie określa długość okresów karencji, które poprzedzają pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt określonych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od organizmów genetycznie zmodyfikowanych.

W okresach tych w żywieniu zwierząt nie stosuje się genetycznie zmodyfikowanych pasz w rozumieniu art. 2 pkt 7 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy.


Długość okresów karencji z odniesieniem do produktów pochodzenia zwierzęcego i poszczególnych gatunków zwierząt została określona w załączniku do rozporządzenia. Okresy te zależnie od produktów i gatunków zwierząt wahają się od 6 tygodni do 12 miesięcy, natomiast w przypadku produktów rybołówstwa okres karencji obejmuje cały okres chowu zwierząt akwakultury, od których pozyskuje się produkty rybołówstwa.


Rozporządzenie weszło w życie 4 lutego 2020 r.


Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 1/2020, dostęp dla prenumeratorów>>


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij