Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Barwnik E 160b - zmiana nazwy i zastosowania
W dniu dzisiejszym w Dzienniku Urzędowym UE L 184 zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2020/771 z dnia 11 czerwca 2020 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania annato, biksyny, norbiksyny (E 160b).

W rozporządzeniu nr 1333/2008 dotychczasowy barwnik E 160b o nazwie annato, biksyna, norbiksyna zostaje podzielony na dwa odrębne barwniki o oznakowaniu i nazwach:

E 160b(i) Annato, biksyna

E 160b(ii) Annato, norbiksyna

 

Zmianie ulega nazwa dotychczasowego barwnika, a w przypadku niektórych produktów również zakresy dozwolonych zastosowań powyższych dwóch nowych barwników.

 

Kategorie żywności, których dotyczy opublikowane rozporządzenie:

 

01.7.2 (Sery dojrzewające)

01.7.3 (Jadalne skórki serów)

01.7.5 (Sery topione)

01.7.6 (Produkty serowe, z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16)

02.1 (Tłuszcze i oleje zasadniczo bezwodne, wyłączając bezwodny tłuszcz mleczny)

02.2.2 (Pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe),

03 (Lody spożywcze)

04.2.5.2 (Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE)

04.2.5.3 (Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania)

04.2.6 (Przetworzone produkty z ziemniaków)

05.2 (Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech)

05.4 (Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4)

06.3 (Śniadaniowe przetwory zbożowe)

06.5 (Makarony typu noodle)

06.6 (Ciasto o luźnej konsystencji)

07.2 (Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie)

08.2 (Surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004)

08.3.1 (Produkty mięsne niepoddane obróbce cieplnej)

08.3.2 (Produkty mięsne poddane obróbce cieplnej)

08.3.3 (Osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa)

09.2 (Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki)

12.5 (Zupy i buliony)

12.6 (Sosy)

14.1.4 (Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi)

14.2.6 (Napoje spirytusowe w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 110/2008)

14.2.8 (Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 %),

15.1 (Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi)

15.2 (Przetworzone orzechy)

16 (Desery z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1, 3 i 4)

 

W rozporządzeniu 231/2012 zostają odpowiednio zmienione specyfikacje dla tych barwników.

 

Do dnia 2 stycznia 2021 r. dodatek do żywności annato, biksyna, norbiksyna (E 160b)  może być nadal wprowadzany do obrotu jako taki zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 2 lipca 2020 r.

 

Do dnia 2 stycznia 2021 r. żywność zawierająca annato, biksynę, norbiksynę (E 160b), które są wytwarzane i oznakowane zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 2 lipca 2020 r., może być nadal wprowadzana do obrotu. Po tej dacie wspomniana żywność może pozostać w obrocie do wyczerpania zapasów.

 

Źródło: PFPŻ ZP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij