Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
J. S. Hamilton - Zafałszowanie mięsa i przetworów mięsnych
Laboratorium J. S. Hamilton Poland Sp. z o.o. od wielu lat prowadzi badania dotyczące jakości mięsa i przetworów mięsnych.

Hamilton Zafalszowania miesa


Posiadane doświadczenie oraz dynamicznie rozwijane możliwości analityczne pozwalają nam zweryfikować m. in. takie zafałszowania jak:

  • dodatek mięsa gatunków niedeklarowanych na opakowaniach lub brak obecności mięsa gatunku deklarowanego na opakowaniu,
  • zawartość niedeklarowanych substancji takich jak skrobia, substancje konserwujące, barwniki,
  • obecność niedeklarowanych składników alergennych np. soja, seler, białka mleka.
  • obecność cząstek kości,
  • zawartość wody dodanej,
  • zawartość fosforanów dodanych,

Badania obejmują również sprawdzenie zgodności wartości odżywczych deklarowanych na opakowaniu w stosunku do rzeczywistej zawartości tych składników.

 

Badania zafałszowania mięsa i przetworów mięsnych realizowane są nie tyko w zakresie kontroli jakości wyrobów gotowych wprowadzanych do obrotu, ale dotyczą również jakości surowców dostarczanych do zakładów przetwórstwa mięsnego.

 

Wiedza na temat jakości kupowanych surowców mięsnych, a szczególnie mięsa mielonego czy też MOM pozwala wykrywać np. zafałszowanie mięsa indyczego dodatkiem mięsa z kurczaka, dodatek MOM wieprzowego lub drobiowego do mięsa mielonego wieprzowego, nadmierną zawartość wody dodanej np. w filetach z kurczaka, zawartość fosforanów dodanych w elementach mięsa pochodzących z rozbioru np. tuszy wieprzowej, poddanych nastrzykowi lub masowaniu z dodatkiem wody i substancji zatrzymujących wodę.

 

Badanie laboratoryjne w zakresie zafałszowania są szczególnie przydatnym narzędziem dla detalicznych dystrybutorów mięsa i przetworów mięsnych, ponieważ pozwalają na weryfikację rzeczywistej jakości produktów znajdujących się w obrocie.

Próbki mięsa i przetworów mięsnych, do badań laboratoryjnych mogą być pobierane w zakładach produkcyjnych, centrach dystrybucyjnych, hurtowniach oraz placówkach detalicznych.

 

Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.


Nie współpracowałeś jeszcze z nami?

To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:

oferty.food@hamilton.com.pl


ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij