Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Znaczący wzrost darowizn żywności
Aż 40 procentowy wzrost ilości żywności otrzymywanej przez Banki Żywności w 2009 roku, to efekt zmian prawnych oraz promocji nowych udogodnień wśród producentów. PFPŻ ZP aktywnie wspierała wprowadzenie tych zmian.

Początek 2009 roku przyniósł zmiany w prawie, za którymi pojawiła się dobra informacja dla wszystkich korzystających z pomocy żywnościowej. Nowelizacja ustawy VAT od darowizn żywnościowych pozwoliła producentom przekazywać produkty spożywcze na rzecz organizacji pożytku publicznego bez konieczności odprowadzenia podatku VAT. Zmiany te pozytywnie wpłynęły na działalność Banków Żywności, które w ostatnim roku odczuły znaczne zwiększenie ilości darowizn żywnościowych.

W 2009 roku Banki Żywności od producentów Żywności otrzymały aż 5 645 648, 08 kg żywności. - Ważne jest ażeby te udoskonalenia prawne dotyczyły również dystrybutorów żywności. Z bólem serca otrzymujemy informacje o wyrzucanej żywności zarówno od dużych firm dystrybucyjnych, hurtowników, właścicieli sklepów jak i  restauratorów, gdzie każdego dnia do utylizacji trafia nadająca się do spożycia żywność- mówi Joanna Blatnik z Banków Żywności.

W Polsce wciąż są ludzie, których nie stać na posiadanie podstawowych produktów spożywczych. Jak wynika z badań, zamieszczonych w przygotowanej na zlecenie Polskiego Komitetu EAPN ekspertyzie Anny Szukiełojć-Bieńkuńskiej 24 proc. dzieci i młodzieży w Polsce żyje w ubóstwie i jest to grupa najbardziej narażona na wykluczenie społeczne. Polacy sądzą, że w okolicy, w której mieszkają, ubóstwem dotkniętych jest 64 proc. osób, w tym skrajnym ubóstwem 20 procent.

- 40 proc. wzrost darowizn żywnościowych pokazuje, jak ważny wpływ ma polityka podatkowa na niesienie pomocy i zapobieganie marnowaniu żywności. Dzięki przeprowadzonej w 2009 roku kampanii informacyjnej "Podatki są po naszej stronie", Bankom Żywności udało się zachęcić do przekazywania żywności 8 nowych, ogólnokrajowych producentów żywności- dodaje Joanna Blatnik.

Jak mówi przedstawicielka Banków Żywności, Federacja Polskich Banków Żywności stale współpracuje z firmą doradczą PricewaterhouseCoopers wyjaśniając wszelkie wątpliwości producentów, jak również pracując nad dalszymi zmianami prawnymi, które umożliwiłyby rozszerzenie prawa do przekazywania darowizn żywności zwolnionych z podatku VAT również na dystrybutorów Żywności.

żródło: Agrotrendy, www.bankizywnosci.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij