Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Maksymalne poziomy wapnia i potasu oraz warunki stosowania preparatów z Tribulus terrestris L. oraz Rhodiola rosea jako składniki suplementów diety
Zespół do spraw Suplementów Diety określił maksymalne poziomy wapnia i potasu oraz warunki stosowania preparatów z Tribulus terrestris L. oraz Rhodiola rosea jako składników suplementów diety.

W kwietniu br. odbyło się kolejne w tym roku posiedzenie Zespołu do spraw Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej. Tematem spotkania było wypracowanie stanowisk dotyczących maksymalnych ilości wapnia oraz potasu oraz preparatów z Tribulus terrestris L. oraz Rhodiola rosea  możliwych do stosowania w suplementach diety dedykowanych dla osób dorosłych.


Po dyskusji w gronie ekspertów Zespół przyjął cztery Uchwały.

  1. W Uchwale nr 2/2021 określono następujące warunki stosowania preparatów z korzenia Rhodiola rosea jako składników suplementów diety :
  • sproszkowany korzeń Rhodiola rosea można stosować w ilości poniżej 216 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu;
  • ekstrakt o stopniu skoncentrowania 1,5-5:1 w ilości poniżej 144 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu;
  • ekstrakt standaryzowany na zawartość rozawin i/lub salidrozydów: maksymalna ilość rozawin, nie więcej niż 15 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji ekstraktu; maksymalna ilość salidrozydów nie więcej niż 5 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji ekstraktu;
  • w oznakowaniu suplementów diety zawierających w swoim składzie Rhodiola rosea rekomenduje się umieścić ostrzeżenie: „nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji”.

  1. W Uchwale nr 3/2021 określono następujące warunki stosowania preparatów z Tribulus terrestris L. jako składników suplementów diety :
  • owoc buzdyganka naziemnego można stosować w ilości poniżej 3 g na dobę w przeliczeniu na surowiec;
  • maksymalna zawartość saponin nie może przekraczać 200 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu;
  • podmiot wprowadzający do obrotu dany środek spożywczy powinien dołączyć specyfikację ilościową potwierdzającą zawartość sumy saponin w przeliczeniu na zalecaną do spożycia dzienną porcję produktu;
  • w oznakowaniu suplementów diety rekomenduje się umieścić ostrzeżenie: „Produkt nie powinien być spożywany w przypadku stosowania leków na nadciśnienie lub cukrzycę. Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji”.

  1. W Uchwale nr 4/2021 określono maksymalną ilość wapnia w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 1500 mg.

  2. W Uchwale nr 5/2021 określono maksymalną ilość potasu w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na poziomie 1500 mg; w oznakowaniu suplementów diety zawierających potas w ilości ponad 1000 mg w zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu należy umieścić ostrzeżenie: „produkt nie jest przeznaczony dla osób starszych, osób z chorobami nerek, z cukrzycą insulinooporną, z nadciśnieniem tętniczym, z zaburzeniami rytmu serca”.

Źródło: GIS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij