Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Obrady Komitetu do spraw Żywienia oraz Żywności Specjalnego Przeznaczenia Żywieniowego
W Dusseldorfie, 7 marca, rozpoczęła się 43. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Żywienia oraz Żywności Specjalnego Przeznaczenia Żywieniowego.

Pierwszy dzień sesji był podsumowaniem dziesięcioletniej pracy nad Normą na preparaty do dalszego żywienia starszych niemowląt oraz na produkty dla małych dzieci. Norma ta - z wyjątkiem preambuły - zostanie przekazana do zatwierdzenia przez Komisję Kodeksu Żywnościowego jeszcze w tym roku. Przedłużająca się dyskusja na tekstem preambuły wynika z braku zgody części państw na zawarcie odniesienia do dokumentu opracowanego przez Światową Organizację Zdrowia – International Code of Marketing of Breast-milk Substitutes


Do omówienia na spotkaniu pozostaje wciąż wiele istotnych tematów, w tym:

  • zasady ustalania referencyjnych wartości spożycia (NRV-R) dla preparatów przeznaczonych dla osób w wieku od 6 do 36 miesiąca,
  • technologiczne uzasadnienia stosowania substancji dodatkowych w preparatach do początkowego żywienia niemowląt oraz w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt. 


Przewiduje się również dyskusję nad propozycjami nowych prac, w tym nad metodą pomiaru słodkości w Normie dla preparatów do początkowego żywienia niemowląt oraz preparatów specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt.


Ostateczne decyzje i rezultaty tegorocznych obrad Komitetu do spraw Żywienia oraz Żywności Specjalnego Przeznaczenia Żywieniowego będą ujęte w oficjalnym raporcie z sesji dostępnym na stronie internetowej Komisji Kodeksu Żywnościowego.


Warto zaznaczyć w tym miejscu, że obecność Unii Europejskiej jako organizacji członkowskiej KKŻ FAO/WHO oraz jej państw członkowskich na sesji jest istotna, ponieważ prace tego Komitetu mają znaczenie dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywności. Opracowywane przez Komitet normy skierowane są do szczególnej grupy populacyjnej, a podejmowane decyzje mają wpływ na kształt unijnej legislacji.


Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w ramach działalności Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO koordynuje uczestnictwo Polski w pracach KKŻ i jej komitetów. Więcej informacji w zakładce GIJHARS Współpraca międzynarodowa.


Źródło: GIJHARS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij