Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ekspert DG SANTE o owadach jako nowym, zrównoważonym składniku odżywczym
Komisja Europejska opublikowała rozmowę z Rafaelem Perezem Berbejalem, liderem zespołu ds. nowej żywności w DG SANTE na temat owadów jako nowego, zrównoważonego składnika odżywczego.

Jak podkreśla ekspert DG SANTE, UE zdecydowanie opowiada się za przejrzystością, tak więc nie istnieje niebezpieczeństwo, że jakiekolwiek owady znajdą się w produktach spożywczych bez wiedzy konsumentów. Prawodawstwo UE nakłada obowiązek etykietowania środków spożywczych zawierających owady. Jest to uzupełnienie obecnych przepisów rozporządzenia w sprawie etykietowania żywności. Przepisy te umożliwiają obywatelom dalsze podejmowanie własnych decyzji dotyczących żywności, którą kupują i spożywają. Ekspert DG SANTE podkreśla, że konsumenci mogą mieć pewność, że gdy produkty z owadów pojawiają się na półkach supermarketów, są one wyraźnie oznakowane.

 

Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Berbejala, Komisja otrzymała kilka wniosków o zezwolenie na stosowanie innych gatunków owadów, takich jak czerwie pszczoły miodnej (Apis mellifera samca) i larwy muchy czarnej (Hermetia illucens). Obecnie 8 wniosków dotyczących owadów przeznaczonych do obrotu w różnych postaciach podlega ocenie EFSA. Po wydaniu pozytywnej opinii przez EFSA Komisja przystąpi do procesu udzielania zezwoleń i omówi je z państwami członkowskimi.  

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij