Wyniki kontroli znakowania mięsa w sklepach wielkopowierzchniowychSkąd pochodzi mięso wieprzowe dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych? IJHARS sprawdziła czy podawana przez sklepy informacja o kraju pochodzenia mięsa jest prawdziwa.Kontrola
znakowania mięsa wieprzowego (opakowanego i luzem) prowadzona w lutym
2025 roku na terenie całego kraju w sklepach wielkopowierzchniowych w
handlu detalicznym wykazała różne nieprawidłowości w co 10. ze
skontrolowanych partii towaru.
Inspektorzy zweryfikowali oznakowanie 164 partii mięsa wieprzowego o łącznej masie 2,2 tony.
Ujawnione nieprawidłowości dotyczyły jedynie mięsa oferowanego do sprzedaży bez opakowania.
W
przypadku 5 partii mięsa oznakowanego jako "polskie" co do miejsca
chowu i uboju Inspektorzy zidentyfikowali, że informacje przedstawione
na etykiecie dla konsumenta były nieprawdziwe. W przypadku 2 partii
miejscem chowu i uboju była Belgia, 2 partie mięsa pochodziły faktycznie
ze zwierząt chowanych i ubitych w Niemczech a w 1 przypadku - mięso
pochodziło ze zwierząt chowanych i ubitych w Holandii - wobec handlowców
prowadzone są postępowania administracyjne w związku z podejrzeniem
zafałszowania żywności.
W
sumie nieprawidłowości w oznakowaniu stwierdzono w przypadku co 10.
skontrolowanej partii. Nieprawidłowości stwierdzano w co piątym sklepie,
w którym prowadzono kontrole.
Stwierdzane nieprawidłowości polegały na, m. in.:
- wskazaniu
zafałszowanych danych odnośnie pochodzenia mięsa, tj.: sklep podawał
informacje o polskim pochodzeniu dla mięsa faktycznie pochodzącego z
Niemiec, Holandii i Belgii.
- zupełnym braku informacji o pochodzeniu i wizerunku flagi państwa pochodzenia.
- stosowaniu niezgodnych z obowiązującymi przepisami określeń koniecznych do opisania pochodzenia mięsa.
W
wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o
jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wszczęli
postępowania administracyjne w celu wymierzenia kar pieniężnych, w tym
za wprowadzenie do obrotu towarów zafałszowanych.
Wymagania prawne:
Przepisy UE i krajowe wskazują na obowiązek podawania informacji o pochodzeniu mięsa.
Na
mięsie bez opakowania (sprzedawanym luzem) sprzedawca musi wskazać
informacje o pochodzeniu. Jeśli bez opakowania sprzedawane jest mięso
wieprzowe, drobiowe, baranie lub kozie, przepisy zobowiązują sklepy do
udostępnienia również grafiki flagi kraju pochodzenia.
Obowiązek
wskazywania informacji o pochodzeniu dotyczy również producentów. Na
etykietach opakowanego mięsa (wieprzowina, drób, baranina, kozina,
wołowina i cielęcina) muszą znaleźć się stosowne informacje w tym
zakresie.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|