Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2025 – Nauka w działaniu!
Tegoroczne hasło podkreśla kluczową rolę nauki w zapewnianiu wiarygodności i rzetelności wytycznych oraz zaleceń dotyczących bezpieczeństwa żywności, które są wykorzystywane przez rządy, producentów i konsumentów.

Przygotowania do Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2025 (WFSD 2025) ruszyły wraz z ogłoszeniem hasła przewodniego tego wydarzenia – „Bezpieczeństwo żywności: Nauka w działaniu!”.

Idea tegorocznych obchodów

Tegoroczny motyw przewodni podkreśla kluczową rolę nauki w zapewnianiu wiarygodności i rzetelności wytycznych oraz zaleceń dotyczących bezpieczeństwa żywności, które są wykorzystywane przez rządy, producentów i konsumentów. Przypomina także, że żywność będzie bezpieczna tylko wtedy, gdy wspomniane wytyczne i zalecenia zostaną skutecznie wdrożone, a nie pozostaną jedynie teorią na papierze. Naukowcy odgrywają istotną rolę nie tylko w ustalaniu międzynarodowych norm, które stanowią fundament skutecznego zarządzania bezpieczeństwem żywności. Dzięki ich badaniom i wiedzy opartej na dowodach naukowych możliwe jest stworzenie precyzyjnych standardów, które pomagają wykrywać zagrożenia oraz minimalizować ryzyko w procesach produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności. To dzięki pracy naukowców normy są aktualne, adekwatne i efektywne.

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, obchodzony 7 czerwca, organizowany jest wspólnie przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO), które zrzeszają ekspertów i naukowców z całego świata. W tym roku obie organizacje przygotowały „Zestaw Narzędzi na Początek” w sześciu językach ONZ (arabski, chiński, angielski, francuski, rosyjski i hiszpański). Dokument zawiera wprowadzenie do tematu WFSD2025, pomysły jak można zaakcentować obchody w swoim kraju, kluczowe komunikaty oraz linki do różnych materiałów, które pomogą w promocji tego dnia na całym świecie.

Webinar - 7 kwietnia

7 kwietnia odbędzie się webinar „Get ready”, podczas którego eksperci z FAO i WHO powiedzą więcej na temat tegorocznych obchodów Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności oraz zaprezentują dostępne narzędzia komunikacyjne.

Inne aktualności i wydarzenia będą ogłaszane w nadchodzących tygodniach, dlatego warto regularnie odwiedzać stronę internetową Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności.

Źródło: IJHARS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij