Nowy europejski sojusz naukowy dla rolnictwa i żywnościPięć wiodących europejskich instytucji naukowych zajmujących się rolnictwem, żywnością i naukami przyrodniczymi ogłosiło utworzenie Europejskiego Sojuszu Naukowego na rzecz Rolnictwa i Żywności (ESAAF).ESAAF powstał z myślą o wykorzystaniu wspólnych ambicji w całej Europie, by wspierać rozwój zrównoważonych, konkurencyjnych i odpornych systemów żywnościowych. Przed decydentami politycznymi Unii Europejskiej stoi szereg pilnych wyzwań i dylematów w tym obszarze. ESAAF będzie pełnił rolę niezależnego ośrodka doradczego, dostarczając rzetelnych danych i analiz, które staną się podstawą przyszłych strategii oraz decyzji kształtujących europejską politykę żywnościową.
Członkowie założyciele ESAAF reprezentują zróżnicowaną geograficznie i silną naukowo koalicję: - Uniwersytet w Aarhus (AU) – Dania
- Julius Kühn-Institut (JKI) – Niemcy
- Narodowy Instytut Badawczy Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE) – Francja
- Wageningen University & Research (WUR) – Holandia
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) – Polska
Instytucje tworzące ESAAF wspólnie oferują brukselskim decydentom dekady doświadczeń w zakresie doskonałości naukowej, innowacji i praktycznej wiedzy. Sojusz nie ogranicza się wyłącznie do tych pięciu podmiotów. Zakłada dalszy rozwój i otwarcie na organizacje z różnych regionów Europy, które mogą poszczycić się znaczącym dorobkiem akademickim w dziedzinie rolnictwa i żywności Nauka zorganizowana pod kątem wpływuESAAF działa jako europejski organ przedstawicielski w zakresie badań nad rolnictwem i żywnością, oferując niezależną wiedzę naukową na wysokim poziomie, na przykład w celu wspierania Komisji Europejskiej i zainteresowanych stron zaangażowanych w Europejską Radę ds. Rolnictwa i Żywności. Najważniejsze zadania ESAAF- Zapewnienie szybkiego i ukierunkowanego, najbardziej aktualnego wkładu naukowego w dyskusje polityczne.
- Działanie jako platforma skoordynowanego, ogólnoeuropejskiego doradztwa w zakresie badań rolno-spożywczych.
- Służenie jako narzędzie wzmacniania synergii w istniejących sieciach i przeciwdziałania dublowaniu działań.
- Wspieranie koordynacji i uruchamianie nowych inicjatyw badawczych dostosowanych do europejskich wyzwań w dziedzinie rolnictwa i żywności.
Źródło: SGGW
pełna lista aktualności
|