Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kakao najdroższe od 32 lat, ceny cukru mogą wzrosnąć
Ostatni tydzień na rynku cukru upłynął pod znakiem wyczekiwania na historyczny import 100 tys. ton cukru białego przez Tajlandię, która jest drugim po Brazylii eksporterem cukru na świecie. Drugim najważniejszym czynnikiem było zamknięcie brazylijskiego portu Paranagua z powodu braku odpowiednich zezwoleń dotyczących kwestii środowiskowych.

Zakaz został wprawdzie szybko cofnięty, ale ten drugi co wielkości port w Brazylii nie działał przez półtora dnia (statki nie mogły być załadowane, nie mogły tez wypływać). Te dwa czynniki działały niewątpliwie pro wzrostowo. Tajlandia ostatecznie kupiła 75 proc. wnioskowanej ilości. Oczekuje się, że mniejszy niż planowano wolumen zakupu może doprowadzić do przeceny notowań cukru, ale w średnim horyzoncie taki sygnał, który można interpretować jako oznakę napiętej sytuacji podażowo-popytowej w Azji, może zaowocować wzrostami notowań. Warto nadmienić, że do swoich rekordowych poziomów powróciły ponownie notowania kakao, które na londyńskiej giełdzie towarowej LIFFE podrożało do 2,3 tys. GBP za tonę. Oczekuje się, że dostawy w lipcowym kontrakcie mogą być zrealizowane nawet na 230 tys. ton wobec 50 tys. Ton rok wcześniej. Kakao jest obecnie znów najdroższe od 32 lat.  

(Źródło: FAPA/FAMMU; Reuters)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij