Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Włosi przyjęli przepisy dotyczące etykietowania produktów
Po 10 latach gorących debat, w dniu 19 stycznia br. włoski parlament przyjął przepisy dotyczące obowiązkowego umieszczania na wszystkich produktach spożywczych informacji o kraju pochodzenia.

Władze unijne z pewnością przyjrzą się teraz tym przepisom, gdyż wyprzedzają one nie tylko prawo UE dotyczące etykietowania mięsa, ale także wykraczają poza planowane prawodawstwo Unii w stosunku do produktów przetworzonych. Włoskie przepisy mają być stosowane do produktów jednoskładnikowych oraz przetworzonych, wskazując kraj pochodzenia dominującego składnika surowcowego oraz miejsce, gdzie odbył się końcowy etap produkcji. Nowe przepisy z zadowoleniem przyjęli włoscy producenci, którzy podkreślają, że przyczynią się one do ukrócenia sytuacji, w których produkty importowane „udają” włoskie towary wprowadzając w błąd

rodzimych konsumentów. Obecnie etykiety z miejscem kraju pochodzenia umieszcza się w Unii na owocach i warzywach, jajach, miodzie, mleku, oliwie z oliwek oraz wołowinie. Wkrótce podobne wymogi etykietowania mogą dotyczyć mięsa drobiowego, wieprzowiny oraz baraniny.

Źródło: FAMMU/FAPA


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij