Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W 2010 roku spadła produkcja i skup mleka
Mniejsze pogłowie przełożyło się na spadek produkcji mleka. Według szacunków IERiGŻ w 2010 r. ukształtowała się ona na poziomie około 12 mld l, tj. o 0,7 proc. niższym w relacji rocznej - informują analitycy BGŻ.

Natomiast jeżeli chodzi o skup mleka, to w ub. r. wyniósł on 8,7 mld l, tj o prawie 2% mniej niż przed rokiem, przy czym niska sprzedaż do mleczarni notowana była zwłaszcza w I półroczu ub. r., natomiast już w IV kwartale przekroczyła poziom z 2009 r. (w grudniu o prawie 1% r/r).

W ub. r. więcej mleka skierowano przede wszystkim do produkcji jogurtów oraz serów. W ciągu 12 miesięcy 2010 r. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej wytworzono 485 mln l jogurtów, tj. o ponad 11% więcej w relacji rocznej oraz 360 tys. t serów niedojrzewających i twarogów - wzrost o prawie 8% r/r. Na poziomie z 2009 r. ukształtowała się produkcja mleka płynnego (2589 mln l), zaś w przypadku pozostałych wyrobów odnotowano jej spadki. W największym stopniu obniżyła się produkcja mleka w proszku - o prawie 17% do 121 tys. t, w nieco mniejszym - od 2 do 4% - śmietany, serów dojrzewających oraz masła.

(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij