Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
39-proc. wzrost indeksu cen żywności
Indeks cen żywności na świecie w czerwcu 2011 r. wyniósł 233,8 pkt., wobec 231,4 pkt. w maju 2011 r. po rewizji w dół o 1 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). W ciągu roku indeks wzrósł o 65,75 pkt, czyli o 39 proc.

- Znaczny wzrost międzynarodowych cen cukru w dużym stopniu przyczynił się do czerwcowego odczytu indeksu. Globalne ceny produktów mlecznych nieznacznie wzrosły w czerwcu, a ceny mięsa były stabilne. Spośród głównych zbóż, ceny pszenicy spadły najbardziej, a ryżu wzrosły. Wśród olejów i tłuszczów ceny oleju sojowego były stabilne, a oleju palmowego osłabły - napisano w komunikacie.

Indeks cen żywności w lutym osiągnął poziom 238 pkt., co jest historycznym szczytem.

Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olei i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.


Źródło: PAP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij