Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rodzaje pary i ich zastosowanie
Para jest uniwersalnym, wygodnym i atrakcyjnym ekonomicznie nośnikiem energii,. Technologia obróbki cieplnej przy użyciu pary jest w wielu branżach niezastąpiona, a przede wszystkim bardzo skuteczna. Istnieją dwa podstawowe sposoby przekazywania energii cieplnej – wymiennikowy (pośredni) oraz bezpośredni. Wymiennikowe przekazywanie ciepła jest wolniejsze i mniej efektywne oraz ma ograniczone zastosowanie. Bezpośrednie przekazywanie ciepła jest błyskawiczne i bardzo wydajne, ale niesie ze sobą ryzyko zanieczyszczenia produktu lub wsadu

Podstawowe zalety nasyconej pary wodnej

  • duża ilość energii zawarta w jednostce masy
  • duży zakres dostępnych temperatur (do 200 oC)
  • ścisła zależność ciśnienia od temperatury dla pary nasyconej
  • łatwa, stabilna i precyzyjna regulacja temperatury prostym zaworem
  • miniaturyzacja urządzeń i instalacji

Dodatkowe zalety pary do bezpośredniego kontaktu z wsadem

  • szybki nośnik energii cieplnej
  • wypełnia całą objętość  komory roboczej
  • wypełnia wszystkie obszary, szczeliny i zagłębienia
  • jest przenikliwa i penetruje struktury porowate lub trudnodostępne
  • nadaje się do wszelkich postaci produktu (gazowej, ciekłej, sypkiej i stałej)
  • nadaje się do przedmiotów o dowolnym kształcie i porowatości

W literaturze technicznej wyróżnia się następujące rodzaje pary:

  • para energetyczna
  • para do technologii ogólnych
  • para do żywności
  • para do sterylizacji

Podkreślić należy, że para do żywności, żywności opakowanej hermetycznie, opakowań, paszy, klimatyzacji i sterylizacji musi spełniać szczególne warunki bezpieczeństwa higienicznego.

Wszystkie produkty firmy STIGEN są konstruowane w oparciu o podane niżej wymogi czystości pary dostosowanych do technologii, w których jest ona stosowana.  

 

Zastosowanie lub norma branżowa





 

Para energetyczna


najbardziej rozpowszechniony rodzaj pary, stosowana do technologii bez wymogów czystości .
Para energetyczna produkowana jest w urządzeniach ze stali czarnej z wody technicznej uzdatnionej do wymogów producenta urządzeń parowych.

Para energetyczna zawiera zanieczyszczenia, w postaci produktów korozji, środków czyszczących, antykorozyjnych, uzdatniających, smarnych lub innych środków chemicznych szkodliwych dla zdrowia.

 

Przykłady zastosowania pary energetyczne:

  • ogrzewanie wymiennikowe
  • parowanie betonu, drewna
  • odtłuszczanie metali
  • czyszczenie zbiorników na substancje ropopochodne
  • galwanizacja i wulkanizacja i wiele innych


Para czysta do technologii ogólnych


stosowana jest do technologii wymagających podstawowego poziomu czystości objętego normami branżowymi lub zakładowymi produkowana w urządzeniach które nie brudzą i nie zabarwiają pary z wody wodociągowej uzdatnionej do wymogów producenta urządzeń parowych. Para czysta może zawierać środki chemiczne nieszkodliwe w kontakcie ze skórą człowieka.


Przykłady zastosowania

  • pranie i prasowanie
  • farbowanie
  • stabilizacja tkanin
  • nawilżanie papieru
  • formowanie wyrobów
  • i wiele innych

Para do żywności


stosowana jest do technologii wymagających czystości spożywczej do kontaktu z żywnością lub paszą oraz materiałami i instalacjami do kontaktu z żywnością produkowana w urządzeniach ze stali kwasoodpornej oraz materiałów higienicznych zgodnych z normą PN-EN 1672-2+A1:2009 z wody spożywczej uzdatnionej do wymogów producenta urządzeń parowych para może zawierać wyłącznie substancje uznane za dodatki do żywności


Przykłady zastosowania

  • parowanie żywności i pasz
  • blanszowanie
  • pasteryzacja
  • pakowanie żywności
  • czyszczenie i dezynfekcja opakowań, zbiorników, cystern oraz instalacji mających kontakt z żywnością i wiele innych


Para do sterylizacji


stosowana jest do technologii o najwyższych wymogach czystości w medycynie, farmacji i biotechnologii produkowana w urządzeniach ze stali kwasoodpornej oraz materiałów higienicznych zgodnych z normą PN-EN 285+A1:2009 z wody wysokooczyszczonej uzdatnionej do wymogów producenta urządzeń parowych para nie może posiadać żadnych związków chemicznych i żadnych zanieczyszczeń


Przykłady zastosowania

  • sterylizacja medyczna narzędzi i instrumentów chirurgicznych
  • sterylizacja odzieży, pościeli, materacy oraz urządzeń sanitarnych
  • sterylizacja opakowań do żywności specjalnego przeznaczenia
  • nawilżanie powietrza w układach klimatyzacji czystej
  • biotechnologie oraz produkcja kosmetyków i suplementów diety
  • produkcja farmaceutyczna
  • i wiele innych


Wymogi dla pary przeznaczonej do klimatyzacji oscylują między parametrami pary spożywczej i sterylizacyjnej  w zależności od tego, czy klimatyzowane pomieszczenie to zwykłe biuro czy też sala operacyjna.


Firma STIGEN oferuje wsparcie szkoleniowe i doradztwo techniczne dla:

  • producentów żywności
  • producentów urządzeń wykorzystujących parę
  • jednostek szkoleniowych
  • instytucji kontrolnych
  • instytucji weryfikacyjnych (jednostki notyfikowane)
  • projektantów, instalatorów oraz dostawców


Więcej informacji:



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij