Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Barwniki stosowane do żywności oraz składniki żywności o właściwościach barwiących – przepisy prawne i aktualne prace Komisji Europejskiej
O ile stosowanie barwników (czyli substancji dodatkowych posiadających numer E…) jest szczegółowo uregulowane rozporządzeniami, to ekstrakty roślinne o właściwościach barwiących stanowią problem zarówno dla instytucji kontrolnych, jak i producentów. Przykładowo: kiedy ekstrakt z papryki można uznać za składnik żywności (podobnie jak np. koncentrat z marchwi czy sok z ciemnych winogron), a kiedy jest to barwnik o symbolu E 160c?

Czy wszystkie ekstrakty obecnie tak powszechnie stosowane w żywności są rzeczywiście składnikami o właściwościach barwiących, czy też niektóre z nich powinny być uznane za barwniki (jeżeli nie ma takich barwników na liście dodatków dopuszczonych do żywności w Unii Europejskiej, to należałoby je uznać za barwniki niedozwolone do żywności) ?


 Więcej informacji w nr 1, luty 2013 r. kwartalnika Food-Lex.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij