Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Klub Kukiz 15 proponuje utworzenie Inspekcji Żywności
Zastąpienie trzech inspekcji kontrolujących rolników przez Inspekcję Żywności i połączenie 9 instytutów badawczych zajmujących się żywnością w jeden - przewiduje projekt ustawy, złożony przez klub Kukiz'15. Ma być to "pierwszy krok ofensywy deregulacyjnej" tego klubu.

Poseł Kukiz'15 i wicemarszałek Sejmu Stanisław Tyszka podkreślił na piątkowej konferencji w Sejmie, że projekt ustawy o Inspekcji Żywności składany przez jego klub, to "pierwszy krok z ofensywy deregulacyjnej" Kukiz'15, której celem ma być odbiurokratyzowanie gospodarki, usuwanie niepotrzebnych przepisów i ograniczanie "niepotrzebnej ingerencji państwa w życie obywateli".


Projekt ustawy zakłada, że w jedną Inspekcję Żywności połączone miałyby zostać obecnie istniejące: Inspekcja Weterynaryjna, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz części Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Inspekcji Ochrony Środowiska i Inspekcji Handlowej. Według projektu Główny Inspektor Żywności podlegałby bezpośrednio premierowi.


Autorzy projektu podkreślają, że ich propozycja utworzenia "jednej instytucji nadzorującej rynek żywności +od pola do stołu+ - realizuje politykę ograniczania barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców oraz postulat zmniejszania obciążeń budżetowych Skarbu Państwa".


Proponowana regulacja - stwierdzają posłowie Kukiz'15 - "zapewni także łatwą identyfikację organów i osób odpowiedzialnych za ewentualne zaniechania lub nadużycia". Według autorów projektu, dzięki zawartych w nim rozwiązaniom "podmioty podlegające nadzorowi nie będą kontrolowane kilka razy w tej samej sprawie oraz - w myśl zasady +jedna kara za jedno naruszenie+ - wielokrotnie karane za to samo".


Projekt zakłada też powstanie Polskiego Instytutu Żywności, którego głównym zadaniem będzie zapewnienie doradztwa i wsparcia naukowo-technicznego dla producentów i przetwórców żywności.


Instytut przejąłby zadania i kompetencje dziewięciu jednostek: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej; Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin; Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa; Morskiego Instytutu Rybackiego; Państwowego Instytutu Weterynaryjnego; Instytutu Żywności i Żywienia; Instytutu Ochrony Roślin; Instytutu Zootechniki i Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych.


Tyszka podkreślił, że celem przygotowanego przez jego klub projektu jest zmniejszenie biurokracji, obniżenie kosztów ponoszonych przez budżet państwa i sprawienie, by kontrole były rzadsze, a przez to mniej uciążliwe.


"Kukiz'15 powstał po to, by zdejmować z obywateli, z przedsiębiorców, niepotrzebne ograniczenia" - podkreślił wicemarszałek Sejmu. Tyszka dodał, że o podobnych projektach służących odbiurokratyzowaniu gospodarki "wiele partii mówiło przez lata".


Według autorów projektu, wprowadzenie proponowanych przez nich zmian przyniesie łącznie ponad 7,3 mln zł. oszczędności rocznie.

 

PAP 4/06/2016



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij