Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące znakowania środków spożywczych
W dniu 8 czerwca 2018 r. w Dzienniku Urzędowym UE C 196 zostały opublikowane zaktualizowane wytyczne Komisji Europejskiej w sprawie pytań i odpowiedzi dotyczących stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Wytyczne zawierają wyjaśnienia dotyczące następujących kwestii:




  • Ogólne wymogi dotyczące etykietowania


  • Rzetelne informowanie


  • Dostępność i umieszczanie obowiązkowych informacji na temat żywności


  • Prezentacja obowiązkowych informacji na temat żywności i ich czytelność


  • Obowiązkowe informacje (art. 9 i sekcja 2 rozporządzenia)


  • Dodatkowe obowiązkowe dane szczegółowe dotyczące szczególnych rodzajów lub kategorii żywności

  •  Informacja o wartości odżywczej



  • Stosowanie informacji o wartości odżywczej


  • Obowiązkowe informacje o wartości odżywczej

  • Informacje podane dobrowolnie



Formy wyrażania i prezentacji informacji o wartości  odżywczej


  • Dodatkowe formy wyrażania i prezentacji informacji



Odstępstwa od obowiązku podawania informacji o wartości  odżywczej


  •  Suplementy diety


  •  Produkty szczególne

Źródło: PFPŻ ZP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij