W
ewidencji prowadzonej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w 2024 r.
zarejestrowane były 503 podmioty wyrabiające wino przeznaczone do
obrotu handlowego.
W trakcie
kontroli zweryfikowano cechy organoleptyczne (3 partie), parametry
fizykochemiczne (39 partii) i oznakowanie (46 partii) wina
przeznaczonego do obrotu handlowego. Z uwagi na niezgodną z deklaracją
zawartość alkoholu i kwasowość zakwestionowano 6 partii.
Nieprawidłowości w oznakowaniu stwierdzono w przypadku 26 partii i
najczęściej dotyczyły one podawania odniesienia do nazwy jednostki
geograficznej na produktach nieposiadających ChNP i ChOG.
W trakcie kontroli sprawdzono także wymagania
formalno-prawne, prawidłowość prowadzenia rejestrów przychodu i
rozchodu produktów winiarskich, opracowanie i wdrożenie systemu kontroli
wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina oraz prawidłowość procesu usunięcia
produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina. Nie stwierdzono w tym
zakresie nieprawidłowości.
Źródło: GIJHARS