Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
PFPŻ ZP na konferencji PITNUTS o żywieniu najmłodszych
Federacja uczestniczyła w prezentacji wyników badań dotyczących sposobu żywienia dzieci w wieku od 5 do 72 miesiąca życia oraz w dyskusji o otyłości wśród młodzieży.

PFPŻ ZP 10 kwietnia 2025 r. wzięła udział w konferencji PITNUTS - Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5 do 72 miesiąca życia w Instytucie Matki i Dziecka. Federację na spotkaniu reprezentowała dyrektor ds. żywności i żywienia PFPŻ ZP Marta Tomaszewska Pielacha.

Na wstępie Prof. Fijałkowska przedstawiła aktualne wyniki badań COSI oraz HBSC dotyczące wskaźników nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży w Polsce. Podkreśliła, że nie należy stygmatyzować otyłych nastolatków, ponieważ problem ten w głównej mierze dotyczy uczniów młodszych klas szkoły podstawowej. 

 Następnie omówione zostały wyniki III edycji badania PITNUTS, które analizowało stan odżywienia dzieci oraz ilościowy i jakościowy sposób żywienia dzieci w wieku od 5 do 72 miesięcy życia. Główne wnioski: 
  • Stan odżywienia u większości badanych był prawidłowy. Jednakże sposób żywienia badanych dzieci odbiegał od zaleceń modelu bezpiecznego żywienia w zakresie doboru żywności oraz wartości energetycznej i odżywczej ich diet, co uzasadnia potrzebę promowania zasad prawidłowego żywienia.  
  • Sposób żywienia i stan odżywienia dzieci były istotnie powiązane z czynnikami środowiskowymi, takimi jak wskaźnik masy ciała oraz wykształcenie rodziców. 
Przemysł żywnościowy z uwagą śledzi aktualne wyniki badań naukowych dotyczących żywienia i stanu odżywienia polskiej populacji, dzięki czemu stara się dopasować asortyment produktów do zróżnicowanych potrzeb żywieniowych różnych grup konsumentów. Zwracamy uwagę na skład, jakość i wartość odżywczą produktów, a szczególną wagę przywiązujemy do żywności przeznaczonej dla wrażliwej grupy konsumentów, jaką są niemowlęta i małe dzieci. 

Jak podkreślała prof. Halina Weker, każdy konsument powinien znaleźć czas na czytanie etykiet, żeby dokonywać świadomych wyborów kupowanych produktów spożywczych. Jest to szczególnie istotne w przypadku niemowląt i małych dzieci. 

Edukacja konsumencka jest również bardzo istotnym obszarem działań przemysłu żywnościowego. W ramach programu "Trzymaj Formę!" już od 18 lat PFPŻ ZP uczy jak czytać, rozumieć i zastosować w praktyce informacje zawarte na etykietach produktów żywnościowych.


2025-04-10

Prof. Halina Weker, IMID oraz dr Marta Tomaszewska-Pielacha, PFPŻ ZP

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij