Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wizyta studyjna Rady Naukowej przy PFPŻ ZP w zakładzie produkcyjnym Nestlé Polska S.A. w Kaliszu: Innowacje, Dialog i Praktyka
W dniach 8–9 kwietnia 2025 roku członkowie Rady Naukowej przy Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców (PFPŻ ZP) odbyli wizytę studyjną w zakładzie produkcyjnym firmy Nestlé Polska S.A. w Kaliszu.

Spotkania studyjne są zawsze doskonałą okazją do zaprezentowania ważnych tematów, inspirujących dyskusji, wymiany doświadczeń oraz budowania wzajemnych relacji. Wizyta Rady Naukowej w zakładzie produkcyjnym Nestlé w Kaliszu stała się doskonałą platformą do rozmów na temat innowacji oraz zgłębienia zagadnień związanych z ekonomicznym i społecznym wpływem tej firmy w Polsce.


Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta (ROP) w Centrum Dyskusji


Posiedzenie Rady Naukowej przez PFPŻ ZP otworzył wiceprezes zarządu i dyrektor generalny Federacji Andrzej Gantner, który przedstawił kluczowe zagadnienia związane z Rozszerzoną Odpowiedzialnością Producentów oraz uzasadnił sprzeciw sektora rolno-spożywczego wobec biurokratyczno-fiskalnej koncepcji ROP zaproponowanej przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska (MKiŚ).


Wiceprezes PFPŻ ZP podkreślał, że model MKiŚ powstał bez jakiegokolwiek dialogu pomiędzy uczestnikami rynku na temat efektywności wydatkowania funduszy zgodnie z celami Gospodarki Obiegu Zamkniętego (GOZ). Model ten nie uwzględnia specyfiki sektora żywnościowego, a jego wprowadzenie mogłoby spowodować gwałtowny wzrost cen żywności przy jednoczesnej niskiej efektywności środowiskowej rozwiązań.


Perspektywa Nestlé: Innowacje i Odpowiedzialność


Z ramienia firmy Nestlé Polska S.A. głos zabrał prezes zarządu Aleksander Wasilewski. Nestlé poprzez grupę trzech spółek oferuje konsumentom około 1600 różnych produktów pod 70 markami w kluczowych kategoriach, z czego 56% produktów trafia na rynek lokalny. Prezes Wasilewski podkreślił zaangażowanie Nestlé w reformulację produktów, aby uczynić je korzystniejszymi pod względem składu i wartości odżywczej. Firma zobowiązuje się do podejmowania nieustannych prac na rzecz ulepszania oferty i jest otwarta na dialog ze środowiskiem naukowym i wytyczanie nowych kierunków rozwoju produktów.


Zakład w Kaliszu: Od Tradycji do Nowoczesności


Historię kaliskiej fabryki, sięgającą lat 40-tych 20. wieku, przybliżyła dyrektor zakładu, Magdalena Góreczna. Od początku istnienia produkowano tu marki, które do dziś cieszą się uznaniem konsumentów. Na przestrzeni lat zakład rozwijał się dynamicznie i inwestował w nowoczesne technologie, aby dostarczać produkty najwyższej jakości. Obecnie jest to jeden z najważniejszych ośrodków produkcyjnych Nestlé w Polsce. W 2025 r. obchodzony jest jubileusz 30-lecia dołączenia fabryki Winiary do Nestlé - była to doskonała okazja do pochwalenia się zmianami, jakie zaszły na przestrzeni lat.


Nestlé w Polsce: Kluczowe Dane Ekonomiczne i Społeczne


W dalszej części spotkania Jacek Czarnecki, dyrektor ds. legislacji żywności i spraw naukowych oraz Edyta Iroko, corporate affairs manager przedstawili raport nt. ekonomicznego i społecznego wpływu Nestlé w Polsce, pokazujący oddziaływanie firmy na polską gospodarkę w 2023 r.:

  • Generowanie ponad 24 000 miejsc pracy w Polsce (bezpośrednio i pośrednio)
  • Silne wsparcie lokalnej gospodarki poprzez współpracę z ponad 2500 polskimi dostawcami,
  • Inwestycje w zrównoważony rozwój i inicjatywy proekologiczne.

Za kulisami produkcji: wizyta w zakładzie


Podczas spotkania członkowie Rady mieli niezwykle cenną okazję zwiedzić centrum aplikacyjne oraz zakład produkcyjny, gdzie zapoznali się z nowoczesnymi technologiami produkcji oraz wysokimi standardami jakości. Zwiedzanie wybranych wydziałów produkcyjnych stanowiło przełożenie teorii na praktykę i było okazją do pokazania pracy na „żywym organizmie”.


Podsumowanie i podziękowania


Serdecznie dziękujemy członkom Rady Naukowej PFPŻ ZP za ich czas, zaangażowanie i owocne rozmowy. To dla nas zaszczyt współpracować na rzecz rozwoju branży spożywczej w Polsce!


Prace Rady Naukowej z ramienia PFPŻ ZP koordynuje Marta Tomaszewska Pielacha, dyrektor ds. żywności i żywienia. 

Rada Naukowa 2025

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij