|
AKTUALNOŚCI |
UWAGA! Ważny komunikat MRiRW dotyczący obniżenia NDP/MRL dla substancji czynnej acetamiprydMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) z dnia 29.01.2025 r. (2025/158) od 19 sierpnia 2025 r. zmianie ulegną najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd w 38 produktach mających istotne znaczenie dla polskiego rolnictwa.
Na ryzyko
powstania przekroczeń szczególną uwagę należy zwrócić przy uprawach
porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny, dla
których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji
czynnej acetamipryd od 19 sierpnia 2025 r. zostaną obniżone do poziomu
oznaczalności (0,01 mg/kg).
Poniżej szczegółowy wykaz poziomów NDP/MRL przed i po wprowadzone zmianie:
Uprawa
|
Obecnie obowiązujący NDP/MRL (mg/kg)
|
NDP/MRL
(mg/kg) po zmianie
|
Jabłoń i grusza
|
0,4
|
0,07
|
Czereśnia
|
1,5
|
0,8
|
Morela
|
0,8
|
0,08
|
Brzoskwinia
|
0,2
|
0,08
|
Porzeczki
|
2,0
|
0,01*
|
Agrest
|
2,0
|
0,7
|
Borówka wysoka
|
2,0
|
0,7
|
Malina
|
2,0
|
0,6
|
Winogrona
|
0,5
|
0,08
|
Sałata
|
1,5
|
0,01*
|
Pomidor
|
0,5
|
0,06
|
Ogórek
|
0,3
|
0,05
|
Kapusta głowiasta
|
0,4
|
0,03
|
Endywia
|
0,4
|
0,01*
|
Szpinak
|
0,6
|
0,01*
|
Boćwina
|
0,6
|
0,01*
|
*- wskazuje granice oznaczalności.
Obniżenie NDP powoduje, że
plony z tych upraw, zawierające przekroczenia przedstawionych powyżej
wartości, nie będą mogły być oferowane do sprzedaży w Polsce oraz w
pozostałych państwach członkowskich UE, tak w formie świeżej jak i w
postaci mrożonek.
Link do strony EU z NDP.
Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|
|
|
|