Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zasady eksportu żywności pochodzenia niezwierzęcego do Wielkiej Brytanii
W związku z wystąpieniem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej po zakończeniu okresu przejściowego, tj. od 1 stycznia 2021 r., zasady handlowe pomiędzy Polską a Wielką Brytanią są takie same jak z innymi krajami trzecimi. Zarówno importerzy, jak i eksporterzy muszą przestrzegać wymagań określonych w obowiązujących przepisach.

Informacje dotyczące zagadnień brexitu i zakończenia okresu przejściowego w relacjach z Wielką Brytanią 

Za wymagania przy eksporcie do Wielkiej Brytanii odpowiada brytyjski urząd DEFRA. Informacje w tym zakresie znajdują się w oficjalnych komunikatach DEFRA na stronie internetowej.

Informacje ogólne dot. eksportu

Wymagania dotyczące przywozu towarów do Wielkiej Brytanii, w tym środków spożywczych, znajdują się w dokumencie Border Target Operating Model" (BTOM), który wyznacza nowe podejście do kontroli bezpieczeństwa oraz kontroli sanitarnej i fitosanitarnej na granicy. W dokumencie określone zostały terminy na wprowadzenie określonych wymagań.

Dokument BTOM 

Aktualne informacje na ten temat procedur importowych przy przywozie do Wielkiej Brytanii 

Opłaty za graniczne kontrole sanitarne przy przywozie do Wielkiej Brytanii

Szczegółowe informacje 

Kategorie ryzyka w dokumencie BTOM dla żywności:

  • niskiego ryzyka
  • średniego ryzyka
  • wysokiego ryzyka

Informacje oraz wytyczne dotyczące kategorii ryzyka dla poszczególnych produktów 

Kategorie ryzyka dla poszczególnych grup żywności mogą podlegać zmianom.

Ryzyko niskie:

  • nie jest wymagane świadectwo zdrowia
  • należy dołączyć dokument handlowy od dostawcy
  • przesyłki nie są poddawane rutynowej kontroli dokumentacji, kontroli identyfikacyjnej ani kontroli bezpośredniej
  • kontrole mogą być przeprowadzane w przypadku, gdy pojawią się dodatkowe okoliczności wskazujące na szczególne ryzyko.

Ryzyko średnie:

  • przesyłki muszą posiadać świadectwo zdrowia wydane przez właściwy organ w kraju, z którego pochodzi towar
  • przesyłki mogą podlegać kontroli dokumentacji, kontroli identyfikacyjnej i kontroli bezpośredniej.

Ryzyko wysokie:

  • przesyłki muszą posiadać świadectwo zdrowia wydane przez właściwy organ w kraju, z którego pochodzi towar
  • większość przesyłek podlega kontroli dokumentacji, kontroli identyfikacyjnej i kontroli bezpośredniej.

Większość przesyłek zwierząt, produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodzenia niezwierzęcego wysokiego ryzyka może być wprowadzonych do Wielkiej Brytanii przez punkt wejścia będący punktem kontroli granicznej (BCP -  Border Control Post), który jest wyznaczony do kontroli danego towaru. Informacje o punktach kontroli wyznaczonych BCP.

Eksport produktów pochodzenia zwierzęcego do Wielkiej Brytanii

Szczegółowe wymagania przy eksporcie dla produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Informacje na temat eksportu żywności złożonej (zawierającej produkty pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego)

Rejestracja w systemie IPAFFS

W przypadku eksportu do Wielkiej Brytanii każdą przesyłkę bez względu na kategorię ryzyka należy zarejestrować w systemie IPAFFS w celu wcześniejszego powiadomienia (pre-notyfikacji) organów przed przybyciem towarów do Wielkiej Brytanii przez brytyjskiego importera. Powiadomienia dokonuje się na dokumencie CHED co najmniej jeden dzień roboczy przed planowanym przybyciem przesyłki do BCP. Import of products, animals, food and feed system (IPAFFS)

Eksport żywności pochodzenia niezwierzęcego

Wymagania w tym zakresie dot. jedynie produktów pochodzenia niezwierzęcego tzw. wysokiego ryzyka (HRFNAO), objętych w UE przepisami rozporządzeń unijnych, o których mowa poniżej. Szczegółowe informacje na ten temat można znaleźć na brytyjskiej rządowej stronie internetowej oraz na stronie Food Standard Agency.

Dla pozostałych produktów pochodzenia roślinnego ryzyko określono jako niskie i nie zostały dla nich obecnie wprowadzone wymagania eksportowe.

Ważne!

Jeżeli produkt pochodzenia niezwierzęcego tzw. wysokiego ryzyka HRFNAO został przetworzony w UE, wtedy staje się produktem unijnym.

Przesyłkom produktów pochodzenia niezwierzęcego tzw. wysokiego ryzyka (HRFNAO) musi towarzyszyć świadectwo zdrowia według określonego wzoru oraz dla większości produktów wyniki badań laboratoryjnych próbek produktów przeprowadzonych przed wywozem do Wielkiej Brytanii.

Świadectwo zdrowia jest ważne nie dłużej niż cztery miesiące od daty wystawienia, ale nie dłużej niż sześć miesięcy od daty otrzymanych wyników badań laboratoryjnych.

Strona brytyjska będzie akceptować wyniki badań wykonywane przez laboratoria akredytowane i wyznaczone przez organy nadzoru. W związku z tym próbki produktów do badań laboratoryjnych będą pobierane przez próbkobiorcę wyznaczonego przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz przesyłanie przez organ do laboratoriom urzędowego.

Pierwszą część świadectwa najczęściej wypełnia eksporter. W sprawie wypełnienia i podpisania świadectwa w części dla organu urzędowej kontroli należy się zwracać do terenowo właściwych organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej .

Wykaz stacji oraz dane kontaktowe znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Świadectwa zdrowia, które są wymagane przy eksporcie do Wielkiej Brytanii.

Instrukcja wypełniania eksportowych świadectw zdrowia.

Produkty z rozporządzenia (UE) 2019/1793 (ze zmianami)

  • dotyczy różnych produktów pochodzenia niezwierzęcego z różnych państw trzecich

Produktom zamieszczonym w załączniku II do rozporządzenia muszą towarzyszyć świadectwo zdrowia oraz wyniki badań laboratoryjnych próbek pobranych w kierunku wskazanym w załączniku do ww. rozporządzenia.

Wzór wymaganego świadectwa.

Dokument pod nazwą: Dokument FAQ opracowany przez Food Standard Agency zawierający pytania i odpowiedzi dotyczące w zasymilowanego przez stronę brytyjską rozporządzenia (UE) 2019/1793 do pobrania na dole storny w materiałyach

Szczegółowe informacje nt. produktów wysokiego ryzyka, kraju pochodzenia i częstotliwości kontroli można znaleźć w zasymilowanym przez stronę brytyjską rozporządzeniu (UE) 2019/1793

Herbata z Chin:

Od 18 grudnia 2024 r. wymóg dołączania do każdej przesyłki świadectwa zdrowia dotyczy również herbaty pochodzącej z Chin. Dodatkowo przesyłce muszą towarzyszyć wyniki badań laboratoryjnych w kierunku pozostałości pestycydów.

Wyjaśnienia Food Standard Agency nt. wprowadzonych zmian przy imporcie herbaty z Chin znajdują się tutaj.

Dokument pod nazwą: Wyjaśnienia FSA nt. wprowadzonych zmian przy imporcie herbaty z Chin do pobrania na dole strony w materiałach.

Produkty z rozporządzenia (UE) 2020/1158 (ze zmianą)

  • grzyby dziko rosnące, dzikie owoce jagodowe i niektóre produkty złożone (np. mieszanki orzechów i owoców suszonych, dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe) z państw wymienionych w załączniku I do rozporządzenia

Produktom zamieszczonym w załączniku II do rozporządzenia muszą towarzyszyć świadectwo zdrowia i wyniki badań laboratoryjnych próbek pobranych w kierunku skażenia promieniotwórczego cezem-137.

Wzór wymaganego świadectwa

Produkty z rozporządzenia (UE) 284/2011

  • przybory kuchenne z tworzyw poliamidowych i z tworzyw melaminowych z Chin i Hongkongu

Produktom muszą towarzyszyć świadectwo zdrowia oraz wyniki badań laboratoryjnych próbek przyborów kuchennych z tworzyw poliamidowych w kierunku zawartości pierwszorzędowych amin aromatycznych, a próbek przyborów kuchennych z tworzyw melaminowych w kierunku zawartości formaldehydu.

Wzór wymaganego świadectwa.

Produkty z decyzji (UE) 2011/884 (ze zmianą)

  • ryż i produkty z ryżu z Chin

Produktom zamieszczonym w załączniku I do rozporządzenia muszą towarzyszyć świadectwo zdrowia i wyniki badań laboratoryjnych próbek pobranych w kierunku obecności niedozwolonego genetycznie zmodyfikowanego ryżu.

Wzór wymaganego świadectwa

Produkty z rozporządzenia (UE) 2015/949 (ze zmianami)

  • pszenica i mąka pszenna z Kanady oraz orzeszki ziemne i migdały ze Stanów Zjednoczonych

Produktom zamieszczonym w załączniku I do rozporządzenia muszą towarzyszyć świadectwo zdrowia oraz wyniki badań laboratoryjnych – w przypadku pszenicy i mąki pszennej pobranych w kierunku zawartości ochratoksyny A, a w przypadku orzeszków ziemnych i migdałów pobranych w kierunku zawartości aflatoksyn.

Wzór wymaganego świadectwa.

Produkty z rozporządzenia (UE) 2022/2292 (ze zmianami)

  • kiełki i nasiona przeznaczone do produkcji kiełków

Produktom musi towarzyszyć świadectwo zdrowia potwierdzające określone warunki produkcji oraz spełnianie obowiązujących wymagań.

Wzór wymaganego świadectwa.

Eksport owoców i warzyw do Wielkiej Brytanii

Kategoria ryzyka dla owoców i warzyw sprowadzanych z UE została tymczasowo obniżona ze średniego do niskiego z uwagi na konieczność zminimalizowania zakłóceń w wymianie handlowej. W sprawie ewentualnej zmiany kategorii ryzyka strona brytyjska ma informować z przynajmniej 3 miesięcznym wyprzedzeniem.

Dalsza informacja: GIS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij