PFPZ
START STOSOWANIE GDA ROLA SKŁADOWYCH GDA W DIECIE BIAŁKO
Obrazek2

BIAŁKO

Białka to główny składnik budulcowy naszych tkanek. W wyniku procesów trawiennych, spożywane w codziennej diecie białka są rozkładane na poszczególne aminokwasy, wykorzystywane do budowy nowych tkanek i syntezy własnego białka organizmu. Wśród aminokwasów występują tzw. aminokwasy niezbędne (egzogenne), czyli te, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być dostarczone z pożywieniem.

W przeciętnej diecie białko stanowi 10-15 % wartości energetycznej (kcal). Zapotrzebowanie na białko zależy od płci, wieku, aktywności fizycznej. Źródłem białka są:

  • mięso czerwone - wołowina, wieprzowina, baranina (najlepiej chude);
  • mięso białe - drób, ryby (bez skóry)
  • nabiał
  • nasiona roślin strączkowych - soja, groch, fasola

Wskazane Dzienne Spożycie (GDA) białka przyjęto na poziomie 50 g dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby.

Proszę sprawdzić, czy Państwa całodzienna dieta pokrywa GDA na białko i inne składniki odżywcze

    OZNACZENIA GDA NA ETYKIECIE
    Wszystko co powinieneś wiedzieć, aby korzystać z oznaczeń GDA ...
    poczytaj o oznaczeniach
    KALKULATOR GDA DLA PRODUKTÓW
    Kalkulator wartości odżywczej GDA ułatwi ci podejmowanie bardziej świadomych decyzji żywieniowych ...
    oblicz GDA dla
    swojego produktu
    ZASADY ZBILANSOWANEJ DIETY
    Każdy produkt spożywczy może być częścią zbilansowanej diety, pod warunkiem, że wiesz kiedy i jak często go spożywać ...

    kliknij, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej
    KALKULATOR GDA DLA POSIŁKÓW
    Przekonaj się, jak proste jest zaplanowanie zbilansowanego jadłospisu na cały dzień ...
    przejdź do kalkulatora  
    2005 - 2024 © PFPŻ, Wszelkie prawa zastrzeżone
    CMS by WEB interface
    Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
    Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
    Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
    zamknij