pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Koronawirus
 Bezpłatne Webinarium PFPŻ ZP pt.: Liczenie i redukcja śladu węglowego nowym wymiarem konkurencyjności przedsiębiorstw sektora przetwórstwa spożywczego, 28.01.2022 r.
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

27.09.2021


Reklamy, promocje, akcje marketingowe prowadzone przez producentów żywności

Angażowanie influencerów, prowadzenie kampanii, promocji, akcji marketingowych związanych z udzieleniem rabatów, przyznawaniem nagród, w tym w kanałach social media na stałe wpisane jest w wachlarz działań marketingowych przedsiębiorców sektora żywnościowego. Jak zatem prowadzić działalność reklamową zgodnie z prawem?...

19.01.2022


Prawne uwarunkowania poboru wód do celów produkcji artykułów spożywczych

Prawna reglamentacja korzystania z wód ma w Polsce długą tradycję. Od 1 stycznia 2018 r. w tym zakresie obowiązuje ustawa z 20 lipca 2017 r. – Prawo wodne (tekst jednolity Dz.U. z 2021 r. poz. 624 ze zm.).

14.01.2022


Wyroby silikonowe przeznaczone do kontaktu z żywnością

Połączenie doskonałej termoodporności nieorganicznych związków krzemu z dobrą plastycznością tworzyw organicznych, będących wielkocząsteczkowymi związkami węgla, stało się podstawą opracowania syntetycznych tworzyw krzemoorganicznych – polisiloksanów, zwyczajowo nazywanych silikonami.

08.01.2022


Kryteria mikrobiologiczne. Rozporządzenie UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego? Kryteria higieny procesu

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne mogą być obecne jako mikroflora komensalna lub przedostawać się do produktów spożywczych na każdym etapie procesu produkcyjnego.

04.01.2022


więcej aktualności

Wiadomości

Hamilton - 2021.08 - pestycydy

Access2Markets - Zaproszenie na szkolenie 10.02.2022 r.

Ministerstwo Rozwoju i Technologii uprzejmie informuje o kolejnym bezpłatnym szkoleniu online organizowanym przez Komisję Europejską pt. "Access2Markets Seminar".

21.01.2022


Bezpłatne Webinarium PFPŻ ZP pt.: Liczenie i redukcja śladu węglowego nowym wymiarem konkurencyjności przedsiębiorstw sektora przetwórstwa spożywczego, 28.01.2022 r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, kwartalnik „Food-Lex” i Fundacja Climate Staretgies Poland zapraszają do udziału w bezpłatnym webinarium pt.: „Liczenie i redukcja śladu węglowego nowym wymiarem konkurencyjności przedsiębiorstw sektora przetwórstwa spoż...

18.01.2022


Szkolenia dla MŚP „Poprawa efektywności energetycznej w Twoim przedsiębiorstwie”

Szkolenia prowadzone są w ramach projektu Innoveas finansowanego z programu Horyzont 2020. Jednym z celów projektu jest usunięcie głównych barier nietechnicznych, które utrudniają czerpanie korzyści ze zwiększania efektywności energetycznej przez sektor MŚP. Cel ma zostać osiągnięty poprzez utworz...

17.01.2022


„Okrągły stół” PARP - premiera wyników I edycji badań BBKL

14 grudnia br. odbyło się spotkanie z cyklu „Okrągły stół” organizowane przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości, w trakcie którego miała miejsce premiera wyników I edycji badań Branżowego Bilansu Kapitału Ludzkiego II – Żywność wysokiej jakości realizowanych przez PARP we...

20.12.2021


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Wpływ kawy na poprawę funkcji poznawczych

W życiu ważne są dobre nawyki, zwłaszcza te dotyczące zdrowej diety. Jedzenie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, także na sprawność ośrodkowego układu nerwowego. Ale nie tylko to, co na talerzu, ma znaczenie dla naszego mózgu. Najnowsze badania dowodzą, że regularne picie kawy ma wpływ na ...

09.09.2021


Jedzenie warzyw i owoców najpopularniejszym sposobem zapewnienia witamin

Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71% konsumentów. Połowa respondentów aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51%). Suplementy diety są źró...

27.08.2021


Pozytywne emocje i energia o poranku. Za co Polacy kochają kawę

Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat zbadało zwyczaje kawowe Polaków.

23.08.2021


Dlaczego borówki są ulubionym owocem dietetyków

Według sondaży opinii publicznej, ulubionym owocem Polaków są truskawki. Tymczasem, rodzimi specjaliści ds. żywienia za najlepszy owoc uważają borówki! Serwis Zdrowie tłumaczy dlaczego.

12.08.2021

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie...

W dniach 20-21 października 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i zaleceń” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.
więcej

Relacja z webinarium PFPŻ ZP pt.: „Sygnaliści ...

W dniu 3 listopada 2021 r. odbyło się bezpłatne webinarium pt.: „Sygnaliści – projekt ustawy o ochronie osób zgłaszających naruszenia prawa” zorganizowane przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR.
więcej

Andrzej Gantner o zmianach i nowych wyzwaniach w obs...

Wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP był gościem debaty „Bezpieczeństwo żywienia i żywności w dobie pandemii - dobre praktyki” w trakcie VI Narodowego Kongresu Żywieniowego. PFPŻ ZP po raz kolejny był Partnerem wydarzenia organizowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH-PIB.
więcej

Wiadomości z firm

Mondelēz International finalizuje transakcję przejęcia firmy Chipita S.A.

• Mondelēz International, lider branży przekąsek, wita w swoich strukturach spółkę Chipita Global S.A., jej utalentowanych pracowników, uwielbiane przez konsumentów marki i bogaty dorobek; • Transakcja stwarza nowe możliwości innowacyjnych połączeń rogalików i wypiekanych przekąs...

03.01.2022



Napoje Pepsi oraz Mirinda w butelkach w 100% wykonanych z recyklingu

Pierwsze partie napojów Pepsi oraz Mirinda rozlewane do butelek wykonanych w 100% z przetworzonego plastiku (rPET) opuszczają polskie zakłady produkcyjne PepsiCo w Michrowie i Żninie. Napoje w nowych opakowaniach będą pojawiać się sukcesywnie na sklepowych półkach jeszcze w grudniu 2021 r. Tym sam...

08.12.2021



Bunge łączy wszystkie swoje podmioty w Polsce w jedną firmę, która będzie działać pod marką korporacyjną Bunge

Bunge, światowy lider w przetwórstwie nasion oleistych, ogłasza konsolidację swoich podmiotów w Polsce pod marką korporacyjną Bunge, po sfinalizowaniu przejęcia ZT „Kruszwica” S.A. (członka PFPŻ ZP) na początku tego roku. Decyzja ta obejmuje również inne prowadzone lokalnie przez Bunge...

01.12.2021



Maspex realizuje 20 przejęcie - kupuje kolejne kultowe polskie marki, w tym globalny brand – Żubrówkę

Grupa Maspex - właściciel m.in. marek Tymbark, Kubuś, Lubella, Łowicz - podpisała warunkową umowę z Roust Corporation na zakup jej spółki zależnej (CEDC), która prowadzi całą działalność grupy Roust w Polsce.

02.11.2021



Hochland Sielski Złotą Innowacją FMCG & Retail 2021

W 4 edycji konkursu „Złote Innowacje FMCG & Retail 2021”w ścisłym gronie laureatów znalazł się Hochland Sielski zdobywając Złotą Innowację FMCG & Retail 2021 w kategorii opakowanie.

26.10.2021



Nowy dyrektor fabryki Nestlé Purina

Derk Paessens objął stanowisko dyrektora zarządzającego fabryki Nestlé w Nowej Wsi Wrocławskiej. Zakład produkuje najwyższej jakości żywność dla zwierząt domowych tak znanych marek, jak Friskies, Felix, Gourmet, Purina One. Fabryka zatrudnia 1250 pracowników.

25.10.2021



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Danone – największy polski B Corp – zmieni postawy żywieniowe Polaków

Danone Sp. z o.o. otrzymał właśnie międzynarodowy certyfikat B Corp, poświadczający wysokie standardy zarządzania w zakresie zrównoważonego rozwoju. Jest on pierwszą polską spółką tej skali i największą firmą FMCG w Polsce, która pomyślnie przeszła proces certyfikacji. Certyfikat B Corp jest ważny...

20.01.2022



Veganuary: Nestlé podsumowuje trendy na rynku roślinnych alternatyw mięsa i wprowadza trzy nowości marki Garden Gourmet

Sznycel, grillowany filet i nuggetsy – wraz z Veganuary w ofercie marki Garden Gourmet pojawiły się roślinne nowości. Jednak przysmaki sprawdzą się nie tylko podczas dorocznego święta diety bezmięsnej. W Polsce żywność roślinna dynamicznie zyskuje na popularności, a w 2022 roku rynek zamienn...

20.01.2022



Winiary podsumowują pierwszy rok programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” i przedstawiają plany na 2022

6 jadłodzielni uruchomionych w różnych regionach kraju, setki przepisów pozwalających zagospodarować żywność pozostałą w kuchni, przedsięwzięcia edukacyjne z partnerami społecznymi – to tylko niektóre działania, zrealizowane przez Winiary w ramach programu „Pomagamy w gotowaniu i niema...

16.12.2021



Hochland stawia na lokalne społeczności

Hochland Polska dąży do podniesienia standardów rozwoju, ochrony środowiska i poszanowania praw, a także koordynuje interesy zainteresowanych stron we wspólnym podejściu do jakości i zrównoważoności. CSR zdefiniowano tu jako system zarządzania relacjami pomiędzy firmą a otaczającym je środowiskiem...

13.12.2021



Danone wspólnie z rolnikami regeneruje gleby w Polsce

Ma to pomóc rolnikom przygotować się do nowych regulacji unijnych i przywrócić równowagę w środowisku.

03.12.2021



Już jest kalendarz Hochland Polska na 2022 rok!

Już od 15 lat Hochland Polska przygotowuje specjalny kalendarz, którego myśl przewodnia związana jest z filozofią i strategią firmy. W ubiegłym roku tematem było zero waste, w tym 12 wyjątkowych zdjęć ilustruje ideę zrównoważonego rozwoju. Autorami zarówno pięknie wykonanych fotografii, jak i ciek...

29.11.2021



więcej aktualności

Czekolady Goplana Simple Pleasures

Nowa linia Goplana Simple Pleasures to 4 czekolady o różnej zawartości kakao: Mocno Mleczna 35% cocoa, Ciemna Mleczna 40% cocoa, Mocno Gorzka 75% cocoa i Super Gorzka 85% cocoa. Surowce użyte do ich produkcji pochodzą ze zrównoważonych źródeł, które wspierają lokalną społeczność i środowisko natur...

24.01.2022



EKO dom Almette z własnym SPA ma już właściciela!

6. edycja Wielkiej Loterii Almette za nami. Każdy, kto kupił puszysty serek Almette i zarejestrował kod z opakowania, miał szansę zdobyć codzienne nagrody pieniężne lub wygrać nagrodę główną - w pełni wyposażony EKO dom ze SPA w sercu Tatr. W tegorocznej loterii szczęście uśmiechnęło się do Pana K...

27.12.2021



T-shirty inspirowane Śliwką – kolekcja MEDICINE x Design by Śliwka Nałęczowska już w sprzedaży

Autorska linia T-shirtów z pracami laureatów konkursu Design by Śliwka Nałęczowska 2021 jest już dostępna. Koszulki z limitowanej kolekcji można kupić w salonach sieci Medicine w całej Polsce od początku grudnia br. do wyczerpania zapasów.

14.12.2021



Ruszyła czwarta odsłona długofalowej kampanii „Milka. Sercem z Naszymi”

Milka, będąca oficjalnym sponsorem Polskiej Kadry Narodowej w Skokach Narciarskich, ponownie zachęca do wspólnego kibicowania. W ramach czwartej już odsłony kampanii, realizowanej pod hasłem „Milka. Sercem z Naszymi”, marka zagrzewa Polaków do głośnego dopingu. Tegoroczna kampania 36...

13.12.2021



Wystartowała świąteczna kampania marki Milka

Każdy z nas spotyka na swojej drodze „Mikołajów dnia codziennego”. W okresie Świąt Milka szczególnie namawia nas do nagradzania i docenienia gestów dobroci innych osób. Do niesienia dobra i dzielenia się pomocą zainspirować będą nas mogły historie nadesłane przez widzów programu „...

10.12.2021



Marka Herbapol rozszerza portfolio o kategorię innowacyjnych cukierków czyszczących język

Marka Herbapol zdecydowała się na kolejne rozszerzenie swojego bogatego portfolio produktów. Tym razem ma zamiar zaskoczyć swoich klientów, bo wprowadza na rynek kategorię, której dotychczas nie mieliśmy okazji znaleźć w ofercie żadnej innej marki. To innowacyjne cukierki ziołowo-owocowe, które sk...

07.12.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij