pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Webinarium PFPŻ ZP pt.: Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne.., 26.03.2025 r.
Konferencja PFPŻ ZP pt.: Aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego - wybrane działania Prezesa UOKiK, 03.04.2025 r.
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

06.12.2024


Ślad węglowy organizacji i ślad środowiskowy produktu w kontekście wymagań regulacyjnych. Wyzwania branży spożywczej

Zmieniające się otoczenie regulacyjne w zakresie zrównoważonego rozwoju i idące za tym wymagania klientów i partnerów biznesowych są wyzwaniem dla wielu przedsiębiorstw. Ograniczenie emisji gazów cieplarnianych i adaptacja do zmian klimatycznych są jednym z nich.

29.01.2025


Audyt energetyczny przedsiębiorstwa. obowiązek dużych przedsiębiorców

Audyt energetyczny przedsiębiorstwa jest procedurą, której celem jest przeprowadzenie szczegółowych obliczeń i analiz dotyczących proponowanych przedsięwzięć energetycznych oraz dostarczenie informacji o obszarach potencjalnych oszczędności energii. Obowiązek sporządzania audytu energetycznego przedsiębiorstwa został nałożony na dużych ...

28.01.2025


Zwolnienie podatkowe w ramach Polskiej Strefy Inwestycji dostępne również dla branży spożywczej

Polska Strefa Inwestycji jest zachętą inwestycyjną, która zastąpiła w 2018 r. system zwolnień podatkowych funkcjonujący w Polsce od prawie 30 lat w ramach ustawy o specjalnych strefach ekonomicznych. Do czasu wprowadzenia PSI możliwość skorzystania z preferencyjnych warunków opodatkowania była ograniczona do wybranych lokalizacji wskaza...

22.01.2025


Rozwiązywanie sporów w branży spożywczej. Kiedy skorzystać z arbitrażu międzynarodowego?

Spory to nieunikniona część realiów branży spożywczej. Mogą dotyczyć między innymi niezgodności produktów z umową (spory co do jakości lub ilości), dostaw i logistyki (opóźnienia, uszkodzenia w transporcie), opakowań, dystrybucji, płatności, bezprawnego wykorzystania receptur, technologii produkcji lub procesów....

22.01.2025


więcej aktualności

Wiadomości

Tylko do 24 marca zgłoszenia na Targi Summer Fancy Food Show 2025 w Nowym Jorku

Od 29 czerwca do 1 lipca 2025 r. w Nowym Jorku odbywać się będą targi Summer Fancy Food Show, na których Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi planuje organizację stoiska informacyjno-promocyjnego. Zapraszamy polskie firmy i producentów produkujących żywność wysokiej jakości do osobistego udziału p...

11.03.2025


Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2025 – Nauka w działaniu!

Tegoroczne hasło podkreśla kluczową rolę nauki w zapewnianiu wiarygodności i rzetelności wytycznych oraz zaleceń dotyczących bezpieczeństwa żywności, które są wykorzystywane przez rządy, producentów i konsumentów.

10.03.2025


Dokument Komisji Europejskiej dot. EUDR: Understanding your position in beef, cocoa, coffee, palm oil, rubber, soy, and wood supply chains

Komisja Europejska opublikowała nowy dokument przedstawiający przegląd tego, jakie obowiązki wynikające z EUDR mają zastosowanie w zależności od rodzaju firmy (operator/sprzedawca), wielkości i pozycji w łańcuchu dostaw w UE.

08.03.2025


Sprawozdanie na temat monitorowania i perspektyw zerowego poziomu emisji zanieczyszczeń

Komisja i Europejska Agencja Środowiska (EEA) opublikowały dziś drugie sprawozdanie na temat monitorowania i perspektyw zerowego poziomu emisji zanieczyszczeń, które zawiera przegląd prac UE na rzecz osiągnięcia celów zerowego poziomu emisji zanieczyszczeń do 2030 r. Komisja opublikowała dziś równ...

03.03.2025


więcej aktualności

Pryszczyca na Węgrzech – decyzja wykonawcza Komisji Europejskiej opublikowana

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej została dziś opublikowana decyzja wykonawcza Komisji Europejskiej (KE), na podstawie której, w związku ze stwierdzeniem ogniska pryszczycy na Węgrzech, na terytorium Węgier oraz Słowacji zostają ustanowione obszary objęte ograniczeniami.

12.03.2025


Projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu deregulacji prawa gospodarczego i administracyjnego oraz doskonalenia zasad opracowywania prawa gospodarczego

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu deregulacji prawa gospodarczego i administracyjnego oraz doskonalenia zasad opracowywania prawa gospodarczego, przedłożony przez Ministra Rozwoju i Technologii.

11.03.2025


Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w związku z ogniskiem pryszczycy (FMD) na terytorium Węgier

Główny Lekarz Weterynarii informuje, że w dniu 7 marca 2025 r. o godzinie 11:16 Komisja Europejska poinformowała Państwa Członkowskie UE o stwierdzeniu przez służby weterynaryjne Węgier ogniska pryszczycy.

07.03.2025


Wyniki kontroli jakości masła w sklepach wielkopowierzchniowych

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła ogólnopolską kontrolę jakości masła w sklepach wielkopowierzchniowych. Sprawdzono łącznie 32 partie masła różnych marek, w tym popularne marki własne sieci handlowych oraz produkty znanych producentów.

06.03.2025


więcej aktualności

Spotkanie Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Warszawie zorganizowane z okazji publikacji „Paktu dla czystego przemysłu”

13 marca 2025 r. PFPŻ ZP uczestniczyło w otwartym spotkaniu zorganizowanym przez Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Warszawie zorganizowanym z okazji publikacji „Paktu dla czystego przemysłu”.

14.03.2025


Konferencja on-line PFPŻ ZP pt.: Prawo pracy - wyzwania prawne w 2025 r.

12 marca 2025 r. odbyła się zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja on-line „Prawo pracy - wyzwania prawne w 2025 r.”. Partnerem merytorycznym konferencji jest Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR.

13.03.2025


Konferencja PFPŻ ZP pt.: Aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego - wybrane działania Prezesa UOKiK, 3 kwietnia 2025 r., Warszawa

Zapraszamy do udziału w organizowanej przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencji „Aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego - wybrane działania Prezesa UOKiK”, która odbędzie się w dniu 3 kwietnia 2025 r. w Warszaw...

12.03.2025


Debata pod patronatem PFPŻ ZP: PERSPEKTYWA REGULACYJNA ROP W BRANŻY SPOŻYWCZEJ

PFPŻ ZP było Partnerem Strategicznym Forum Managerskiego "Pack4Future" zorganizowanego przez Food Fakty. 11 marca 2025 r. w trakcie tego wydarzenia odbyła się debata ekspercka na temat koncepcji rozszerzonej odpowiedzialności producenta.

12.03.2025


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Poznaj superfood, które pobudzi twój umysł jesienią

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle, ile konsumujemy każdego dnia[ii] – cztery razy okrążyłyby Ziemię! Ta sława ma swoją cenę – wiąże się z wieloma mitami, zw...

25.10.2024


Zdrowotna dezinformacja w sieci

Z opublikowanego w 2022 roku raportu Fundacji Digital Poland „Dezinformacja oczami Polaków” wynika, że zdrowie jest drugim co do wielkości (po klimacie i energii) obszarem objętym dezinformacją w polskim internecie.

09.02.2024


Rekomendacje dot. spożycia tłuszczów w „Zaleceniach żywieniowych w nadciśnieniu tętniczym”

Jeśli chodzi o roślinne produkty do smarowania pieczywa, mamy wspaniałą końcówkę roku! Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wraz z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH - PIB wydały właśnie e-book „Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym”, w którym przekazują m.in. porady...

21.12.2023


Nordyckie Zalecenia Żywieniowe

Nordyckie Zalecenia Żywieniowe promują dietę dobrą dla planety.

18.12.2023

więcej aktualności

Relacja z konferencji „Opakowania środków spoż...

W dniu 21 listopada 2024 r. w Warszawie odbyła się konferencja zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” pt. „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”. Partnerami konferencji były firmy Basell Orlen Polyolefins Sprzedaż Sp. z o.o. oraz CDM Sp. z o.o.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

W dniu 16 listopada 2023 r. odbyła się konferencja „Produkcja i dystrybucja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Biogazowni...

W dniu 25 października 2023 r. odbyła się konferencja pt.: „Biogazownie szansą rozwoju dla sektora przetwórstwa rolno-spożywczego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.
więcej

Wiadomości z firm

Chcesz zobaczyć, jak firmy z sektora spożywczego i tworzyw sztucznych wdrażają rozwiązania cyrkularne? Weź udział w wizycie studyjnej!

Już 20 marca odbędzie się wizyta, podczas której będzie można odwiedzić innowacyjne przedsiębiorstwa działające w obszarze gospodarki o obiegu zamkniętym: Desch IPP Sp. z o.o. z Bytomia i Flora Food Group BV z Katowic. Wydarzenie to stanowi także doskonałą okazją do networkingu, nawiązania nowych ...

04.03.2025



GORDON RAMSAY we współpracy z marką “RAMA” pokazuje jak urozmaicić gotowanie i pieczenie

Światowej sławy szef kuchni i „Rama” łączą siły i udowadniają, że nigdy nie jest za późno na wypróbowanie czegoś nowego w domowej kuchni.

05.02.2025



Polacy coraz mniej zainteresowani zmianą klimatu, pomimo, że wciąż się jej boją – zaskakujące wyniki badania Flora Food Group

Zaledwie 29% Polaków deklaruje wysoką świadomość ekologiczną, co oznacza spadek o 15 p.p. w porównaniu do 2021 r. Jednocześnie 49% respondentów wskazuje, że produkcja żywności wpływa na zmianę klimatu, ale zdecydowana większość podczas zakupów kieruje się ceną. Raport Flora Food Group i IBRiS z 20...

05.02.2025



Mondelez Polska w gronie najlepszych pracodawców

Mondelez Polska po raz czwarty z rzędu zdobył certyfikat TOP Employer i znalazł się w gronie najlepszych pracodawców w Polsce. Producent znanych i uwielbianych przez konsumentów przekąsek, takich jak Milka, Oreo, Prince Polo, Delicje i 7Days, stale pracuje nad tworzeniem przyjaznego miejsca pracy....

22.01.2025



Zmiany w kierownictwie ARYZTA Polska

ARYZTA Polska, wiodący producent wyrobów piekarniczych na rynku polskim, ogłosiła zmiany w strukturach zarządczych. Waldemar Topolski, po 14 latach kierowania firmą, objął globalną rolę w Grupie ARYZTA. Nową Dyrektor Zarządzającą została Agnieszka Bibrich-Olesińska. Zmiana ta otwiera kolejny rozdz...

21.01.2025



Styczeń – miesiąc zimowego przygnębienia czy czas na nowy początek?

Kiedy za oknem zimno, a dni wciąż są krótkie, wiele osób odczuwa spadek nastroju. Styczeń to specyficzny miesiąc. Początkowy entuzjazm i siła do działania związana z Nowym Rokiem często ustępuje miejsca poczuciu zmęczenia. 31% Polaków deklaruje, że w styczniu odczuwa niski poziom energii . A może ...

16.01.2025



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Maciej Tomaszewski nowym Dyrektorem Generalnym w Hochland Polska

Z początkiem października Maciej Tomaszewski dołączy do Hochland Polska (właściciel takich marek, jak Almette, Valbon) obejmując stanowisko dyrektora generalnego. Zastąpi Piotra Knauera, który z końcem roku przechodzi na emeryturę.

29.08.2022



Mondelēz International raportuje postępy w realizacji celów zrównoważonego rozwoju

• 91% pszenicy potrzebnej do produkcji ciastek na terenie Europy pochodzi z upraw objętych programem Harmony. • 75% kakao pochodzi z upraw objętych programem Cocoa Life. • 100% wykorzystywanego oleju palmowego posiada certyfikat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). R...

27.06.2022



Co czwarty Polak sięga dziś po produkty roślinne, ich rynek rozwija się w rekordowym tempie, a za pięć lat może być trzykrotnie większy

Już co czwarty konsument w Polsce regularnie sięga po produkty roślinne [1], a ich rynek rozszerza się w rekordowym tempie 40 proc. rocznie [2]. Wybierając żywność, coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, smakiem czy korzyściami zdrowotnymi, ale również jej wpływem na środowisko. „W tej...

12.05.2022



Almette Chroni Łąki - rusza kolejna edycja 2022

W ubiegłym roku rozpoczęto program „Almette Chroni Łąki”. Kolejna edycja wystartowała w kwietniu, kiedy to obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi. Tegoroczne hasło - Inwestujemy w naszą planetę – zainspirowało organizatorów programu „Almette Chroni Łąki” do sian...

06.05.2022



Almette Bez Laktozy – BEST PRODUCT 2021!

Almette Bez Laktozy zajął 1. miejsce kategoria FOOD w plebiscycie BEST PRODUCT 2021 organizowanym przez portal Ofeminin.pl. Według testerek jest „Absolutnie pyszny”, ma „Jakość na medal” i zasługuje na słowa „Kupię go ponownie”. Serki z tej linii powstają na baz...

05.04.2022



ŻYWIEC ZDRÓJ I GMINA JELEŚNIA POWOŁUJĄ FUNDUSZ WODNY

W ciągu najbliższych 4 lat firma dofinansuje inwestycje związane z rozwojem gminnej sieci wodociągowej, aby zwiększyć dostęp do wody dla mieszkańców Gminy Jeleśnia - dofinansowanie to wyniesie 2 mln zł. Porozumienie o podpisaniu Funduszu podpisali Wójt Gminy Jeleśnia - Anna Wasilewska oraz Dyrekto...

24.02.2022



więcej aktualności

Słodkie zajączki w świątecznym portfolio Mars

Z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych Mars przygotował limitowaną ofertę produktów. Konsumenci znajdą w niej nowość – wyśmienite czekoladowe zajączki M&M’S® i Maltesers®. Produkty doskonale sprawdzą się jako element dekoracji lub słodka nagroda w coraz bardziej popul...

12.03.2025



Startuje kampania Oreo z okazji Dnia Ojca – marka zaprasza do kina!

Marka Oreo, jak co roku, postanawia przyłączyć się do celebrowania Dnia Ojca i zachęca, by podziękować ojcom za troskę, miłość i chwile spędzone razem. Z tej okazji przychodzi do konsumentów ze specjalną akcją sprzedażową, w której do wygrania są kody zniżkowe do wykorzystania w sieci kin Helios.

22.06.2022



Mozzarella od Hochland Professional

Hochland Professional prezentuje nowy ser podpuszczkowy Mozzarella. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy poszukują sera do pizzy, zapiekanek oraz dań makaronowych i kanapek.

31.03.2022



Oreo Batman – limitowana edycja ciastek we współpracy z Warner Bros

Nowe ciastka Oreo Batman to efekt współpracy marki z największym producentem filmowym na świecie Warner Bros oraz premiery nowego filmu „The Batman”. W ramach współpracy powstały unikatowe ciastka z emblematem Batmana, który widnieje zarówno na produkcie, jak i na limitowanym opakowani...

09.02.2022



Czekolady Goplana Simple Pleasures

Nowa linia Goplana Simple Pleasures to 4 czekolady o różnej zawartości kakao: Mocno Mleczna 35% cocoa, Ciemna Mleczna 40% cocoa, Mocno Gorzka 75% cocoa i Super Gorzka 85% cocoa. Surowce użyte do ich produkcji pochodzą ze zrównoważonych źródeł, które wspierają lokalną społeczność i środowisko natur...

24.01.2022



EKO dom Almette z własnym SPA ma już właściciela!

6. edycja Wielkiej Loterii Almette za nami. Każdy, kto kupił puszysty serek Almette i zarejestrował kod z opakowania, miał szansę zdobyć codzienne nagrody pieniężne lub wygrać nagrodę główną - w pełni wyposażony EKO dom ze SPA w sercu Tatr. W tegorocznej loterii szczęście uśmiechnęło się do Pana K...

27.12.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij