tu jesteś > Przepisy kulinarne > Przetwory zbożowe
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Przetwory zbożowe
Śniadania

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dobre śniadanie budzi metabolizm, daje nam energię i paliwo dla mózgu, by mógł jak najsprawniej działać. Węglowodany złożone, zawarte w produktach zbożowych, przyczyniają się do stopniowego wzrostu stężenia glukozy we krwi, co ułatwia organizmowi utrzymanie stałego zalecanego jej poziomu.

Jedzmy więc śniadania. Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów.

Przepisy śniadaniowe

Płatki zbożowe

Płatki zbożowe są bardzo odżywcze i dostarczają solidnej porcji dobrej energii, dlatego warto rozpocząć dzień smacznie skomponowanym daniem z nich złożonym. Na naszym rynku bez trudu znajdziemy wiele rodzajów płatków – najpopularniejsze są owsiane, pszenne, jęczmienne i żytnie.

Jedzmy płatki nie tylko na śniadanie.

Gdy jesteśmy zmęczeni po całym dniu, łatwa i szybka do przyrządzenia owsianka zapewni nam porcję energii na wieczór.

Warto to sprawdzić choćby dzisiaj.  Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów.

Przepisy na dania z płatków.


Pieczywo i mąki

Chleb, czyli produkt zbożowy zawierający cenną dla organizmu człowieka skrobię w postaci węglowodanów złożonych, jest stale obecny w naszym życiu. Na stole każdej polskiej rodziny zajmuje on jedno z najważniejszych miejsc. Pieczywo wypiekane jest z różnych rodzajów mąk i na wiele rozmaitych sposobów. Z drożdżami i na zakwasie. Z ziarnami, ziołami lub otrębami. Z oliwkami, z bakaliami lub selerem. Z czosnkiem lub cebulą. Przykłady można mnożyć w nieskończoność.

Oto kilka sprawdzonych przepisów na niebanalne smaczne chleby i chlebki

Przepisy chlebowe


Makarony

Makarony doskonale nadają się do szybkiego przyrządzania pysznych dań, na gorąco i na zimno. Nitki, spaghetti, wstążki, pióra, świdry, muszelki, fale, uszka, kolanka, kokardki, gniazda –  każdego dnia można ugotować niezapomnianą pożywną potrawę i to z innej bajki!

Nasze propozycje dań z pewnością przypadną Państwu do gustu"

Przepisy na dania z makaronu


Kasze

Kasze są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, posiadają więc cenne właściwości odżywczych i dają dużo energii. Na polskim rynku występuje wiele rodzajów kasz. Najbardziej popularne są kasza gryczana, jaglana, jęczmienna – w tym drobna, średnia i gruba, czyli pęczak –  kukurydziana, kuskus i manna.

Przedstawiamy Państwu kilka smacznych dań z kasz, które możemy zaserwować na śniadanie, obiad albo ważne przyjęcie:

Przepisy na dania z kasz

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij